Takmičenje u pronalaženju nebeskih objekata poznatije ovog vikenda na Fruškoj Gori

NOVI SAD- Takmičenje u pronalaženju nebeskih objekata poznatije pod nazivom „Mesijeov maraton“ i ove godine se održava na Fruškoj gori.

U noći između subote i nedelje 6. i 7. aprila 2024. na sportskim terenima naselja „Letenka „ okupiće se osmatrači iz Srbije i regiona.

Cilj je da u toku jedne noći osmatrači na nebu pronađu što više od 110 nebeskih objekata iz „Kataloga maglina i zvezdanih jata“ koji je osmislio francuski astronom Šarl Mesije. Među objektima su galaksije, magline , zvezdana jata, ostaci supernovih. Veliki broj njih su nalepši objekti koji se mogu videti na noćnom nebu Zemlje- Maglina Orion (M42), Plejade (M45), Sombrero galaksija (M104).

Većinu nebeskih objekata možemo da vidimo samo u pojedinim periodima godine, ali se svi objekti iz kataloga u idealnim osmatračkim uslovima mogu uočiti u toku noći oko prolećne ravnodnevice.

Takmičenje traje u proseku 6 do 8 sati i na svakih nekoliko minuta potrebno je „uloviti“ jedan objekat, a to podrazumeva stalnu aktivnost učesnika.

Foto: Astronomski magazin

Što bolje poznavanje nebeskih karti, rasporeda nebeskih objekata i dobro isplanirana potraga ključni su u postizanju što boljeg rezultata.

Pored takmičarskih ekipa dobrodošli su i svi ostali koji vole astronomiju.

U slučaju lošeg vremena tu je i rezervni program – predavanja i teme iz oblasti istraživanja svemira. Mesijeov maraton se u Srbiji održava od 2001. godine.

Organizatori su novosadska astronomska društva „ Lira“, „Novi Sad“ i „ Kosmos“ uz podršku Prirodno- matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.