Tajna je u začinima

Salate, nemasno meso, riba, zeleno povrće – siguran su put do gubitka kilograma. Ali, ne morate se odricati omiljenih špageta, ćufti, punjenih paprika, potrebno je samo da ih začinite na pravi način. Nutricionisti kažu da začini poreklom iz Azije i Indije ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i sprečavaju vraćanje kilograma jer onemogućavaju masne ćelije da se ponovo jave nakon gubitka težine.

I zato, ne štedite đumbir, kim, senf, crni biber, čili i cimet. Istraživanja pokazuju da samo jedna kašičica kima u jogurtu svakog jutra tokom tri meseca skida kilogram i po. Možda vam zvuči malo, ali imajte u vidu da ništa drugo u ishrani ne morate da menjate. Kim odlično ide i u sosu bolonjeze. Ako ne volite kim, začinite jelo crnim biberom i čilijem jer ovi začini sagorevaju istu količinu kalorija kao i 20-ominutna šetnja.

Đumbir, osim što jača imunitet, topi i masti. Ubacite ga u prokuvanu vodu i napravite čaj. Đumbir u hrani ima isti efekat. Odličan je i senf jer se pravi od slačice koja pripada istoj porodici povrća kao i brokoli, karfiol, prokelj, kupus. Ako kupujete gotovi senf u prodavnici, vodite računa da ne sadrži šećer, inače će njegova upotreba biti kontraproduktivna.

I za kraj, neka se na vašem meniju nađe cimet jer smanjuje nivo glukoze u krvi, a možete ga koristiti tako što ćete ubaciti kašičicu u biljni čaj.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: