Svinjarsko povečerje čuva sećanje na život naših predaka

PEĆINCI – Manifestacija kojom se već tradicionalno završava sedmodnevno obeležavanje Dana opštine Pećinci – „Svinjarsko povečerje“ posvećena je očuvanju sećanja na način života sremskih svinjara, koji su nekada svoje čopore čuvali u šumama Obedske bare.

Iako je, zbog izuzetno nestabilnih meteoroloških uslova, manifestacija ove godine morala biti izmeštena iz autentičnog ambijenta dvorišta lovačkog doma u Donjem Tovarniku, gde se nalazi i replika Svinjarske kolebe, ključni sadržaji koji nas podsećaju na to kako su naši preci živeli ni ovoga puta nisu izostali. Tako su posetioci 28. maja mogli da vide, a i da probaju, kako se priprema omiljeno jelo sremskih svinjara – tarana, ali i kako se priprema kavurma i kako se tope čvarci koji su do današnjih dana zadržali status sremskog specijaliteta.

Manifestaciju je otvorio zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić, koji se tom prilikom zahvalio organizatorima i učesnicima.

„Svinjarsko povečerje čuva sećanje na to kako su naši preci u ovim krajevima živeli. Jako je važno da se to sećanje sačuva i prenese na mlađe naraštaje i to ovu manifestaciju čini izuzetno važnom za Opštinu Pećinci. Zbog toga ćete uvek imati podršku lokalne samouprave, koja je i ovoga puta pokrovitelj manifestacije“ – rekao je Vojkić.

Organizator Svinjarskog povečerja je Udruženje žena „Sunčev cvet“ iz Donjeg Tovarnika, a kako nam je rekla predsednica Udruženja Leposava Stepanović, ove godine je manifestacija isključivo revijalnog karaktera, tako da su svi učesnici i pobednici.

„Kuva se tarana, kuva se kavurma i tope se čavrci, a udruženja žena iz naše i drugih opština su na svojim štandovima predstavila veliki izbor ručnih radova. Ove godine na manifestaciji učestvuje 15 udruženja žena, a posebno mi je drago što je sa nama, prvi put ove godine, Udruženje žena „Zlatne niti“ iz Vrnjačke Banje sa kojim udruženja iz naše opštine imaju izuzetnu saradnju“ – izjavila je Stepanović.

Ni ovoga puta nije izostala jedna od glavnih atrakcija Povečerja – pucanje bičem, a ovu tradicionalnu veštinu sremskih svinjara i pastira demonstrirao je, kao i na svim dosadašnjim Svinjarskim povečerjima, Stevan Vidović Brica koji kaže da on ne čuva stari Srem, već da ga svakodnevno živi.

„Ne dam da umru sremske tradicije. One moraju biti održane i mi ih moramo preneti na omladinu, jer to samo od nas starijih mogu naučiti i preneti jednog dana svojoj deci. Ovde ima mnogo mladih među učesnicima i tako i treba da bude“ – kaže Brica i dodaje da za učenje veštine pucanja bičem ima zainteresovanih među mladima.

„U trenutku pucanja vrh biča probija brzinu zvučnog zida i zato se čuje pucanj. Ima mladih koji žele da nauče ovu veštinu, ali znate kako kažu – bič najjače pukne kad te pukne po ušima, a to mora da se prevaziđe vežbom, jer samo vežbom može da se savlada ova veština i ja sam siguran da će opstati“ – ispričao nam je Brica

U zvaničnom delu programa otvaranja Svinjarskog povečerja, koji je održan u sportskoj hali, nastupili su Foklorno društvo „Izvor Donji Tovarnik“, ali i brojni osnovci i predškolci iz Donjeg Tovarnika, kao i dvoje mladih izvođača iz Sremske Mitrovice. Izvođači su svojom igrom, pesmom, recitacijama i solo nastupima razgalili publiku, a na štandovima udruženja žena mogle su da se vide brojne rukotvorine, od onih urađenih na tradicionalni način do onih izrađenih modernim tehnikama.

Podršku organizaciji manifestacije pružili su Mesna zajednica Donji Tovarnik i Kulturni centar Pećinci.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.