Svilari: Dečija radionica „Mikrobilje hrana budućnosti”

Na dečijoj radionici „Mikrobilje hrana budućnosti” imaćemo priliku da se upoznamo sa procesom proizvodnje mikrobilja, da vidimo razliku mikrobilja i klica i naučimo na koji način ga možemo i sami uzgajati.

Radionica će se održati 8. aprila od 18 časova u Kulturnoj stanici Svilara, a vodiće je Ana Popov u saradnji sa učiteljicama Aleksandrom Ičević i Veselom Mačkić.

Mikrobilje i klice su – kao što im i sam naziv kaže – malecko i tanko povrće. Izuzetno bogato vitaminima, antioksidantima, vlaknima, aminokiselinama i to po nekoliko puta više nego zrela biljka i kao takvo pravo su bogatstvo za ljudsko zdravlje. U pitanju su mladi izdanci povrća, sadnice biljaka koje su tek nešto veće od klica, ali su manje od rasada, i ubiraju se u fazi kad porastu prvi listovi. Iako veoma sićušni, ovo zeleni izdanci nisu samo neodoljivo simpatičnog izgleda, već imaju i brojne prednosti.

Pre svega, mlado povrće je intenzivnog ukusa, jer je aroma koncentrovanija. Pored toga što je sočno, poseduje i visok sadržaj korisnih materija.

U tako malo smešteno je baš puno – vitamina, minerala, vlakana, aminokiselina, proteina i hlorofila. A zbog visokih koncentracija, u ishrani je potrebna zapravo tek njegova mala količina.

Mikrobilje je jedino povrće koje je proglašeno netoksičnim i netretiranim. Povrće koje štedi energiju prilikom uzgoja, raste veoma brzo – i u poređenju sa samim semenom – probavljivije je i svarljivije, zahvaljujući samom procesu klijanja.

Stoga je nutritivna vrednost mikrobilja i klica mnogo veća od samog ploda biljke.

Saznajte zašto je mikrobilje hrana budućnost – prijavite se za učešće u radionici putem mejla lela.zajic@gmail.com.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.