Svetski dan učitelja: Izazovni poziv koji pored obrazovanja mora da podrazumeva i ljubav

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

NOVI SAD -Od kako je UNESCO 1994. godine ustanovio 5. oktobar kao Svetski dan učitelja, svake godine širom sveta taj dan obeležavaju učitelji i đaci, a istog datuma 20 godina kasnije u Parizu je potpisana povelja o statusu učitelja.

“Učiteljica ima jako dobro srce i brižna je prema nama”; “Dobra je, ima dobro srce, dobru dušu i uči nas mnogo toga”; “Drago mi je što nas svugde vodi, vodila nas je u Pozorište mladih i duhovita je”, tako učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Novom Sadu opisuju svoju učiteljicu Jelenu Popović.

Učiteljica Jelena Popović skoro deceniju jednako je posvećena svojim đacima, usavršavjući se jer su promene, kako kaže, u tom poslu neminovne. Ipak, jedna stvar ostaje nepromenjena.

“Učiteljica treba da, pre svega, voli svoj posao, da se trudi da što više izvuče iz dece, to da se oni maksimalno otvore prema njoj, da budu komunikativni, kako bi ih ona što više razumela, upoznala ih i bila im podrška i oslonac”, ističe učiteljica Jelena.

Formalno obrazovanjenje ne može biti primarno u odnosu na ljubav, dodaje Jelena, ali je ipak veoma važno.

Pedagoški fakultet u Somboru jedini je u Vojvodini koji ima smer diplomirani učitelj, a nakon stupanja u radni odnos diplomci su, osim pozitivnih stvari, suočeni sa izazovom inkluzivnog obrazovanja, saradnje sa roditeljima.

“Na sve to možemo dodati i uvođenje digitalizacije, a da nemamo uslove za to, i negde su i učitelji i prosvetni radnici u Srbiji ostavljeni da pronađu sami određena rešenja za izazove pred kojima se nađu i smatram da je to rezultat toga što je sve manji broj upisanih na fakultet i sve manji broj onih koji žele da se bave”, navodi učiteljica Miljana Geljić.

Mnoge zemlje izložene su ozbiljnom nedostatku prosvetnih radnika. Prema istraživanju od pre nekoliko godina, čak dva miliona novih radnih mesta i još 18 miliona učitelja biće potrebno kako bi se podiglo sveopšte obrazovanje.

Ipak, naše sagovornice saglasne su u tome da je vrednost učitelja za život deteta velika i da bez obzira na statistike, njihov dan uvek treba slaviti.

Tagovi:

Pročitajte još: