logo transparend vojvodina uzivo

Svetski Dan Roma obeleženi u Subotici

SUBOTICA – Povodom Svetskog dana Roma, u Subotici je organizovan sastanak predstavnika romske zajednice sa gradskim rukovodstvom. Na Svetski dan Roma, 8.aprila, tradicionalno je na svečanom ulazu u Gradsku kuću podignuta romska zastava, kao i u mesnim zajednicama „Peščara“ i „Mali Bajmok“.

Na sastanku su analizirane aktivnosti na unapređenju položaja pripadnika romske nacionalne zajednice u prethodnom periodu, ali i određeni prioriteti za naredni period, rekao je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić. On je podsetio i da je u budžetu grada za ovu godinu opredeljeno 1.750.000 dinara za te potrebe, od čega je 400.000 dinara za organizaciju Svetskog dana Roma, kao i za realizaciju druge faze programa ROMACTED, milion dinara za kupovinu udžbenika za učenike šest osnovnih škola i 350.000 dinara za unapređenje uslova stanovanja.

Foto: Grad Subotica

„Lokalni akcioni plan za unapređenje života romkske zajednice u Subotici 2022-2027. teče planiranom dinamikom i to u oblastima obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, socijalne zaštite, zdravstvene zaštite i kulture. Takođe, drugi faza programa ROMACTED je uspešno završena kroz lokalne akcione timove Čantavira i mladi Romi Subotice, akcenat je bio stavljen na očuvanje i zaštitu životnog okruženja, pomoć mladim Romima u Subotici kroz radionice za lakše savlađivanje onih predmeta koje malo teže razumeju, kao i određivanje i kvalitetno i kreativno kako da koriste svoje slobodno vreme. Iskoristio bih priliku da izrazim veliku zahvalnost romskim koordinatorima, pedagoškim asistetima, kao i zdravstvenim medijatorkama za jedan ogroman trud i rad uložen kako na terenu, tako i kroz institucije i ustanove, a ujedno bih podvukao da će lokalna samouprava Grada Subotice kao i u prethodnom periodu, tako i u budućnosti davati ogromnu podršku na unapređenju kvaliteta života pripadnika romske nacionalne zajednice“ – istakao je Bakić i čestitao Svetki dan Roma sloganom „O Romima sa Romima“.

Foto: Grad Subotica

Predstavnici romske zajednice u Subotici gradonačelniku su izneli predlog da svoje znanje i veštine podele sa drugim Romima u drugim gradovima u okruženju, a kako poručuju cilj je da budu ravnopravni sa drugim zajednicama za šta im je najznačajniji politički ambijent.

„Ono što možemo da kažemo jeste da kroz strateška dokumenta imamo jasnu viziju šta mi želimo: mi želimo aktivnu romsku zajednicu koja je ravnopravna sa svim drugim nacionalnim zajednicama u Subotici i da svi zajedno činimo jedan mozaik koji će širiti interkulturalni duh i koji će svakom dati mogućnost da se razvija u skladu sa svojim potrebama, a u tom našem cilju je veoma važna politička volja,“ rekao je Stevan Nikolić, romski koordinator.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.