Svetski dan osoba sa autizmom obeležen u Vršcu

VRŠAC – Grad Vršac, u saradnji sa ŠOSO „Jelena Varjaški“, povodom obeležavanja Svedskog dana osoba sa autizmom, organizovao je aktivnosti, u cilju podizanja društvene svesti i skretanja pažnje društvenom okruženju na značaj prihvatanja, solidarnosti i važnosti zajedničkog i ravnopravnog učešća u svim segmentima života osoba sa spektar autističnim poremećajima.

“ŠOSO „Jelena Varjaški“, u saradnji sa drugim školama, obeležila je Svetski dan osoba sa autizmom 27. marta, pod motom „Gledajmo preko spektra“. Učenici prvog ciklusa, sa učenicima OŠ „Olga Petrov Radišić“, svojim nastavnicima i članovima Udruženja „Sunce Vršca“, učestvovali su u kreativnim radionicama. Učenici drugog ciklusa izradili su plakat, dok su učenici srednje škole sa učenicima OŠ „Olga Petrov Radišić“, članovima Udruženja MNRL „Otvoreno srce sveta“ i učenicima Hemijsko-medicinske škole, učestvovali u kreativnoj radionici „Morsko dno“ i savladavanju sportskog poligona. Grad Vršac preko svojih ustanova kao i Udruženja, realizuje i sprovodi mere podrške deci sa smetnjama iz autističnog spektra. Deci sa smetnjama iz autističnog spektra, obebeđeno je angažovanje ličnih pratioca koji im pomažu u obavljanju svakodnevnih potreba, odvođenja i dovođenja u školu, razne kulturne, sportske i druge socijalne događaje, podrške i pomoći u obavljanju lične higijene, uspostavljanju komunikacije sa drugima. Grad angažuje i lokalne pomoćnike u nastavi, koji pružaju podršku i pomoć deci tokom nastave u školi. Deci sa autizmom, na osnovu mišnjelja IRK u Vršcu, omogućeno je pružanje dodatne podrške kroz defektološke tretmane u redovnim školama i vrtićima od strane defektologa različitih profila, zaposlenih u dodatnoj podršci ŠOSO “Jelena Varjaški“ u Vršcu. Takođe, Grad podržava rad i aktivnosti Udruženja iz oblasti socijalno zdravstvene zaštite, koja se bave pružanjem podrške i pomoći deci i osobama sa smetnjama u razvoju i autizmom”, izjavila je Maja Ristić Lažetić, član Gradskog veća za socijalna pitanja.

Svetski dan osoba sa autizmom, obeležava se danas, 2. aprila, a ŠOSO „Jelena Varjaški“ je simbolično osvetljena plavom svetlošću, kao i Udruženje MNRL „Otvoreno srce sveta“ , koja predstavlja simbol prijateljstva i njihovih skrivenih svetova u kojima su sakrivena njihova osećanja i radosti. Na Gradskom trgu postavljeni su pokretni bilbordi , koji su izradili učenici navedene škole. Udruženje „Sunce Vršca“, realizovaće, sutra, radionicu, povodom ovog dana. Ovim aktivnostima, cilj je skrenuti pažnju na decu sa spektrom iz autističnih poremećaja koja se obrazuju u ovoj školi, ali i na sve osobe koje žive u ovakvom stanju, na njihove potrebe i odgovornost društva da im pruži adekvatnu podršku .

Autizam je složeni neurorazvojni poremećaj koji značajno utiče na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije, a karakterstičan je po stereotipnom i repetativnom ponašanju. Najčešće se javlja tokom prve tri godine života. Njegova icidenca prema statistici je 1 prema 100. Procenjuje se da u Evropi živi oko 5 miliona osoba sa nekim od problema iz spektra autizma i četiri puta je učestaliji kod dečaka, nego kod devojčica.

U Srbiji se prema podacima procenjuje da je oko 2000-2500 hiljade osoba sa smetnjama, koje ukazuju na postojanje poremećaja iz autističnog spektra. U okviru autističnog spektra, smetnje se javljaju u rasponu od blagih do teških oblika. Tačan uzrok autizma za sada nije utvrđen , ali se smatra da je prouzrokaovan kao posledica više različitih faktora koji utiču na razvoj mozga, njegovu strukturu i funkcionisanje. Rana dijagnostika, procena i ciljana rana intervencija, odnosno tretman, ključni su za što uspešniju socijalnu integraciju i ukupnom poboljšanju životnoh ishoda osoba sa autizmom.

Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 02. aprila, prema Rezoluciji koju je donela Generalna skupština Ujedinjeninih Nacija 2007. godine, sa ciljem podsticanja preduzimanja mera za podizanje svesti o ljudima sa spektar autističnim poremećajima.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.