Svetski dan borbe protiv AIDS-a: „Okončanje epidemije HIV-a: ravnopravan pristup, svačiji glas“

NOVI SAD –  Ovogodišnja tema obeležavanja 1. decembra 2021. godine, Svetskog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a je: „Okončanje epidemije HIV-a: ravnopravan pristup, svačiji glas“.

Epidemija HIV infekcije u poslednjih 40 godina, koliko zvanično traje, odnela je preko 36 miliona života. Međutim, intenzivan rad na prevenciji, ranom otkrivanju (većoj dostupnosti testova u siromašnim regijama u kojima je i najveći broj zaraženih) i otpočinjanjem lečenja nakon što se potvrdi infekcija (većoj dostupnosti lekova), broj osoba kojima je potvrđena infekcija počeo je da opada, tako da je prethodne (2020. godine) HIV otkriven kod 1,5 miliona ljudi, odnosno, oko 680.000 osoba je umrlo od AIDS-a, što je manje u odnosu na period od pre 10-15 godina, ali i dalje zabrinjavajuće. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu živi 37,7 miliona ljudi sa HIV-om, a dve trećine zaraženih su na afričkom kontinentu.

Savetovalište za mlade Doma zdravlja „Novi Sad“ postoji od 2004. godine i za proteklih 17 godina ostvarili smo veoma uspešnu saradnju sa osnovnim i srednjim školama u našem gradu i pripadajućim prigradskim naseljima, a edukacije organizujemo najčešće u dogovoru sa stručnim saradnicima škola.

U okviru časova biologije u osnovnoj školi obrađuju se seksualno prenosive infekcije, uključujući i HIV, ali je to tema koja je uvrštena i u zdravstveno vaspitni rad na promociji reproduktivnog zdravlja mladih koji tim Doma zdravlja „Novi Sad“ kontinuirano sprovodi poslednjih 17 godina među učenicima završnih razreda osnovnih i u srednjih škola na teritoriji Grada Novog Sada i Opštine Sremski Karlovci. Takođe, Gradska uprava za zdravstvo prepoznala je važnost upoznavanja mladih sa HIV infekcijom, kako sa aspekta prevencije, tako i destigmatizacije osoba koje žive sa HIV-om, i poslednjih nekoliko godina podržava kroz projekat „Šta znam o HIV-u“ namenjen učenicima osmih razreda.

Mi govorimo mladima da društvene mreže mogu biti „mač sa dve oštrice“ izvor korisnih informacija, ali i opasnih dezinformacija i kroz naš rad pokušavamo da ih usmerimo na proverene izvore.

Dugogodišnji rad sa mladima, lekcije iz biologije u kojima se obrađuje ovo oboljenje i dostupne informacije dovele su do toga da danas mladi sve više prepoznaju razliku između HIV-a i AIDS-a.

HIV infekcija se NE prenosi vazduhom, vodom, ujedom komarca, rukovanjem, suzama, znojem, stolicom, urinom. Virusa ima dovoljno da bi se mogao preneti u krvi, spermi, vaginalnom sekretu i majčinom mleku. Stoga, prenosi se prilikom polnog odnosa bez kondoma, odnosno, preko krvi (naprimer, zaražen pribor kod intravenskih korisnika droga ili pirsing koji se vrši nesterilnim priborom) i sa majke na dete (tokom trudnoće, porođaja ili dojenjem).

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.