Svetislav Basara dobitnik “Nagrade za moderni umetnički senzibilitet za 2022. godinu” zrenjaninske gradske biblioteke

ZRENJANIN – Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” saopštila je da je na sednici Upravnog odbora Fonda „Todor Manojlović“ održanoj 17. februara, Upravni odbor u sastavu Nenad Šaponja, predsednik, Gojko Tešić, Vasa Pavković, Milan Bjelogrlić i Petar Arbutina jednoglasno je odlučio da nagrada Fonda „Todor Manojlović“ za moderni umetnički senzibilitet za 2022. godinu bude dodeljena Svetislavu Basari.

U obrazloženju članovi ovog odbora navode da preko četiri decenije književni glas Svetislava Basare predstavlja jedan od najautentičnijih fenomena savremene srpske književnosti.

“ Krećući kako od izabrane tradicije naše literature, ali i složenih iskustava postmodernizma svetske kulturne scene, Svetislav Basara demistifikuje teme i ideje, likove i pojave u srpskoj istoriografiji i literaturi. Zalažući se po svaku cenu za novo i provokativno, Svetislav Basara na svetlom tragu dela Todora Manojlovića omogućava srpskoj književnosti da bude dinamična, spremna na kreativni rizik i seriozna u tretmanu životne i književne realnosti, markirajući tako poetički inovativne puteve umetničke originalnosti i intelektualne hrabrosti.” – navode članovi Upravnog odbora “Todor Manojlović”.

Kuriozitet jeste da je odluka o laureatu doneta je na dan kada se navršava 140 godina od rođenja Todora Manojlovića.

Nagrada Svetislavu Basari biće dodeljena tokom narednih meseci u Zrenjaninu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: