logo transparend vojvodina uzivo

Svet trenutno ima zalihe šećera za jedva dva meseca

Zalihe šećera pale su na manje od 68 dana za pokrivanje potreba na globalnom nivou, što je značajno manje u poređenju sa 106 dana 2020. godine, od kada se beleži smanjenje zaliha, pokazali su podaci američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA).

– Svetske zalihe šećera su na najnižem nivou od 2010. godine – upozorio je Džozef Glauber, viši naučni saradnik na Međunarodnom institutu za istraživanje politike hrane.

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) predviđa pad globalne proizvodnje šećera od dva odsto u sezoni 2023/24, u poređenju sa prethodnom godinom, što će dovesti do gubitka od oko 3,5 miliona tona, rekao je analitičar tržišta iz FAO Fabio Palmeri.

Za trendove u proizvodnji šećera delimično je odgovoran prirodni fenomen El Ninjo, koji izazva ekstremne vremenske uslove u rasponu od suše do poplava, a naučnici veruju da klimatske promene čine El Ninjo još jačim.

Takođe, šećer se sve više koristi za biogoriva poput etanola.

Najveći uvoznik šećera prošle godine, prema USDA – Indonezija – smanjila je uvoz, a Kina, uvoznik broj dva, bila je primorana da pusti šećer iz svojih zaliha kako bi nadoknadila visoke cene na domaćem tržištu prvi put u šest godina, dodao je Palmeri.

Šećerom se širom sveta trguje po najvišim cenama od 2011. godine, uglavnom zbog nižih globalnih zaliha posle neuobičajeno suvog vremena koje je oštetilo žetvu u Indiji i Tajlandu, zemljama koje su drugi i treći po veličini svetski izvoznici šećera.

Tajland je pri tome prvi put od 2018. godine uveo kontrolu cena šećera.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.