logo transparend vojvodina uzivo

Svečano otvoreno Svetsko prvenstvo u rvanju u beogradskoj Areni

Učešće na svetskom šamionatu uzeće 1.150 takmičara iz 99 zemalja

Svetsko prvenstvo u rvanju zvanično je danas otvoreno u beogradskoj „Areni“ i trajaće do 14. septembra.

Učešće na svetskom šamionatu uzeće 1.150 takmičara iz 99 zemalja. Srbija će imati 20 predstavnika. Pet takmičarki u ženskom rvanju, pet rvača u slobodnom i 10 boraca u grčko-rimskom stilu.

Turnir u Beogradu je prvi od šest za obezbeđivanje vize za Olimpijske igre u Parizu sledećeg leta i zbog toga šampionat ima posebnu težinu.

Ministar sporta Zoran Gajić rekao je na ceremoniji otvaranja da Srbija sigurno nešto dobro radi kada se Svetsko prvenstvo drugu godinu zaredom održava u Beogradu.

– Velika mi je čast da vas u ime države Srbije pozdravim danas na otvaranju Svetskog prvenstva u rvanju. Želim da se zahvalim Svetskoj rvačkoj federaciji na ponovo ukazanom poverenju, ali i da pohvalim sjajan rad Rvačkog saveza Srbije čiji je ugled u svetu putokaz za mnoge druge sportove. Ovo takmičenje dovelo je nekoliko hiljada takmičara, medija i navijača u Beograd – istakao je Gajić i dodao da je siguran da će srpska prestonica kao i desetine puta u prethodnim godinama, biti pravi domaćin i oslonac svima.

– Publika će u narednim danima imati priliku da prati krem ovog sporta i zato ih pozivam na borilišta. Država Srbija sa druge strane konstantno radi na poboljšanju sportske infrasturkture, kao i na gradnji i obnovi hala i stadiona – konstatovao je Gajić.

Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković istakao je da je ponosan što se Svetski šampionat po drugi put zaredom održava u Beogradu.

– Srbija je zemlja sa bogatom sportskom tradicijom i ima dugu i slavnu istoriju u rvanju. Iz tog razloga sam srećan što smo dobili priliku da u Beogradu održimo prve kvalifikacione mečeve za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine – izjavio je Trajković i dodao da ovaj šampionat nije samo takmičarski događaj.

– Ovo je prilika da pokažemo lepotu naše zemlje i našu sposobnost da organizujemo međunarodne manifestacije. U danima pred nama svim rvačima želim puno uspeha, da se bore pošteno i hrabro za sebe ali i za svoju zemlju. Njihova posvećenost ovom sportu je insipriacija za sve nas – istakao je Trajković.

Predsednik Svetske rvačke federacije Nenad Lalović istakao je da je ponosan što se najbolji svetski rvači danas nalaze upravo u Beogradu.

– Drago mi je da je Srbija ponovo dobila priliku da se pokaže u organizaciji velikih međunarodnih događaja. Zbog toga bih da se zahvalim Rvačkom savezu Srbije koji je uložio veliki trud da se ovaj događaj organizuje. Poželeo bih svim takmičarima sreću i podsetio ih na pravila fer-pleja po kojima je rvanje kao sport već poznato – zaključio je Lalović.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.