Svečano otvoren Vršački venac: I dalje se stvaraju nova prijateljstva

VRŠAC – Međunarodni festival folklora “Vršački venac” svečano je otvoren pred prepunim Trgom Svetog Teodora Vršačkog.

Međunarodni festival folklora „Vršački Venac“ ove godine obeležava 30 godina od svog osnivanja. Kroz svoju dugu tradiciju i 23 do sada održana festivala, negovao je vrednosti bogate folklorne tradicije naših prostora, a kroz učešće više od 600 ansambala iz svih krajeva sveta prikazao i najvrednija dostignuća međunarodne folklorne scene.

Na ovogodišnjoj folklornoj svetkovini predstaviće nam se ansambli, koji dolaze iz Paname, Gruzije, Poljske, Češke, Bugarske, Rumunije i Srbije, a organizator manifestacije je Kulturni Centar Vršac, suorganizatori su Turistička organizacija Vršac i Centar Milenijum, dok je pokrovitelj Festivala od njegovog osnivanja, Grad Vršac.

Posle tradicionalnog defilea učesnika centralnim ulicama grada, održan je prijem za ansamble učesnike u Gradskoj kući i tradicionalna razmena poklona, a nakon toga festival je svečano otvorila gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

“Vršački venac, kroz svoju tradiciju, dočarava raznovrsnost običaja među narodima koje muzika uvek spaja, a isto tako nam pokazuje da se i srpska igra i muzika neguju među mladima i čuju kako u celoj našoj zemlji, tako i u najudaljenijim krajevima sveta. Najveće bogatstvo ovog festivala je što je godinama stvarao nova prijateljstva, a što bi trebalo da bude najveće dostignuće ovakvih manifestacija, dok je Grad Vršac promovisao u domaćina gde bi se svaki gost rado vratio. Svim učesnicima festivala, najpre želim da uživaju u našem gradu i druženju sa našim sugrađanima kao i da brojnoj publici koja je sa žudnjom čekala ovaj festival predstave bogatstvo kulture i lepotu tradicije svojih zemalja. Neka nas ovi dani još jednom sve podsete koliko je važno međusobno uvažavanje, poštovanje različitosti i zajednička tolerancija kao i da je kultura najveći ambasador jedne zemlje u svetu”, istakla je gradonačelnica Dragana Mitrović, u svom obraćanju prilikom svečanog otvaranja.

U naredna tri dana još jednom ćemo uroniti u svet boja, zvukova i emocija koje nam donosi tradicionalna umetnost i imati priliku da doživimo globalnu zajednicu, u kojoj se različiti narodi okupljaju kako bi slavili svoju kulturu i obogatili jedni druge, a to je svakako jedna od najvećih vrednosti festivala Vršački venac.

Vršac je oduvek bio multikulturalna sredina, a večeras je još jednom pokazao da je grad koji predstavlja kulturni centar ovog regiona i jedno od najvažnijih mesta na kulturnoj mapi Srbije.

Podsetimo, Skupština Grada Vršca, na sednici održanoj 12. maja ove godine, imenovala je Vladimira Boškovića, istaknutog kulturnog radnika i dugogodišnjeg koreografa KUD “Laza Nančić” iz Vršca, za novog direktora Međunarodnog festivala folklora “Vršački venac”.

Ova vest je deo projekta Vršac uživo koji se sufinansira iz budžeta Opštine Vršac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.