Svečano obeležen Dan opštine Kovin

KOVIN – Dan opštine Kovin obeležen je 4. oktobra odavanjem pošte palim borcima. Nakon ovog svečanog čina Aktiv žena Prve MZ Kovin organizovao je manifestaciju ,,Banatski fruštuk”, a građanima se u Galeriji Centra za kulturu obratila predsednica opštine Kovin Sanja Petrović.

Centralno obeležavanje praznika počelo je polaganjem venaca na spomenik palim borcima NOR-a, povodom 78. godišnjice oslobođenja Kovina u 2. svetskom ratu, u prisustvu mnogobrojnih delegacija i uz počasnu stražu pripadnika Vojske Srbije.

Posebnu notu svečanom i dostojanstvenom odavanju pošte palim borcima dodalo je prisustvo velikog broja dece i đaka koji su položili cveće, iz svih kovinskih osnovnih škola, iz obe srednje škole, kao i predškolaca iz „Naše radosti“.

Svi oni su prisustvovali ceremoniji i u sklopu aktivnosti tokom tekuće „Dečje nedelje“.

 

 

U ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, delegaciju je predvodio major Blagoje Smolović, a delegaciju opštine Kovin predsednica Sanja Petrović.

Potom su vence i cveće redom položile delegacije SUBNOR-a Kovin, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912-1918. i poštovalaca Kovin, Udruženja penzionisanih podoficira OO Kovin, Crvenog krsta Kovin, Prve MZ Kovin, Druge MZ Kovin, Kovinskog komunalca, Doma zdravlja, Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti, Rudnika Kovin, Vodoprivrednog društva Tamiš-Dunav Pančevo, Biblioteke „Vuk Karadžić“, Turističke organizacije opštine, Ustanove za sport, Sportskog saveza opštine Kovin, MZ Bavanište, MZ Skorenovac, MZ Pločica, MZ Mramorak, MZ Deliblato, MZ Gaj, MZ Dubovac, delegacija OO Srpske napredne stranke Kovin, OO Socijalističke partije Srbije Kovin, MO SNS Skorenovac.

 

 

Učesnici ovog dela programa obeležavanja zajedno su odšetali do spomenika ruskom pilotu Nikolaju Uskovu, gde je delegacija opštine, predvođena zamenikom predsednice, Ratkom Mosurovićem, položila venac sa cvećem heroju Crvene armije koji je poginuo na tlu kovinske opštine u borbama za oslobođenje.

Rukovodstvo opštine Kovin odalo je poštu i položilo cveće i kraj spomenika sugrađanima stradalim u ratnim sukobima na tlu bivše SFRJ od 1991. do 1999. godine.

U centru Kovina tradicionalno je priređen „Banatski fruštuk“, koji su i ovoga puta sa radošću organizovale žene aktiva Prve MZ Kovin.

Fruštuk je protekao uz podršku „Kovinskih bećara“, pa su, uz zvuke tamburica, „banatski zalogaji“ prijali svima još više.

 

 

Na svečanom koktelu za odbornike, većnike, rukovodioce preduzeća i ustanova i saradnike lokalne samouprave iz svih ostalih organa i organizacija, održanom potom u galeriji Centra za kulturu, prisutne je povodom praznika pozdravila predsednica opštine, Sanja Petrović.

„Mnogobrojni događaji i prilike na koje mi kao lokalna samouprava nismo mogli uticati desili su se od prošlog oktobra, nanizavši se na već iscrpljene resurse posle intenzivne borbe sa Kovidom-19. I ispostavilo se da je godina za nama zapravo neprestana briga o tome kako da naša mala lokalna samouprava održi najvažnije funkcije za sve građane. Mislim da smo u tome zaista uspeli – i u oblasti komunalnih usluga, i kada je u pitanju obezbeđivanje javnog prevoza i kada je reč o podršci predškolskoj ustanovi, i školama u delu koji obezbeđuje lokalna samouprava. Unapredili smo više usluga u oblasti socijalne zaštite i obezbedili konačno sve potrebno za legalan i nesmetan samostalan rad Ustanove „Lasta“ u kojoj je obezbeđen dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, što porodicama korisnika mnogo znači,“ rekla je predsednica opštine Sanja Petrović.

 

 

Predsednica Sanja Petrović govorila je i o prioritetnom delovanju uoči zimske sezone.

„Koliko god to umemo i možemo, da obezbedimo pristojne uslove za život tokom zimskih meseci za sve naše građane – u Kovinu i svim naseljenim mestima opštine. U tom kontekstu, želim da istaknem da smo obezbedili ogrev za najugroženije stanovništvo koje će ljudi dobiti preko Centra za socijalni rad, da smo zajedno sa našim JP „Kovin-gas“ učinili sve da uvedemo novu sezonu snabdevanja gasom – kako privrede, tako i stanovništva – tako da isporuka ovog energenta bude stalna, bez poremećaja u snabdevanju; isto tako pripremili smo i sve potrebno za sezonu daljinskog grejanja putem Toplane. Veoma je važno što smo i ove godine realizovali projekat Sufinansiranja mera energetske efikasnosti, pa je putem konkursa 55 domaćinstava dobilo značajna sredstva za opremanje domova novom stolarijom i kotlovima za grejanje. S obzirom na mere štednje koje se odnose na električnu energiju, takođe smo veoma ponosni na činjenicu da smo kao lokalna samouprava baš tokom ove godine realizovali javno-privatno partnerstvo za posao zamene svetla javne rasvete štedljivim led osvetljenjem, uz dugoročnu uštedu i benefit za zdraviju životnu sredinu,“ rekla je Sanja Petrović.

Na kraju svog obraćanja, predsednica je pozvala sugrađane da odgovorno učestvuju u popisu stanovništva.

„Kao predsednica opštine i sa vašim poverenjem na ovoj dužnosti, na kraju hoću da vas zamolim da, kao odgovorni stanovnici naše lepe Srbije, olakšamo državi posao koji se periodično obavlja kod nas još od vremena kneza Miloša Obrenovića i učestvujete u Popisu 2022. koji je u toku,“ poručila je Sanja Petrović.

 

 

Program obeležavanja Dana opštine završen je svečanim otvaranjem 36. Oktobarskog likovnog salona, koje je organizovao Centar za kulturu Kovin uveče od 19 sati.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.