Nakon Božićnog posta koji traje tačno 40 dana, i povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, srpske porodice tradicionalno spremaju bogatu i svečanu trpezu puni raznih, najukusnijih slanih i slatkih đakonija.
Ručak na Božić obično započinje toplim jelom na kašiku. Predlažemo da probate savršenu
carigradsku čorbu.
CARIGRADSKA ČORBA:
Sastojci:
300 g pilećih grudi, peršun,
500 g bamije, 50 ml sirćeta,
5 šargarepa, 1 koren celera,
200 ml kisele pavlake,
1 kašika crvene mlevene paprike,
2 kašike brašna, 2 glavice luka,
ulje, so, mleveni crni biber.
U tiganju sa zagrejanim uljem pržiti sitno iseckani luk.
Kada omekša, dodati kockice pilećeg mesa, sitne parčiće šargarepe i kockice celera.
Posoliti, pobiberiti, dodati crvenu mlevenu papriku, brašno, 2 litre vode i promešati.
U drugoj šerpi sa provrelom i posoljenom vodom, kojoj smo dodali sirće, obariti bamiju, pa dodati u šerpu sa čorbom i ostaviti da se kuva 30 minuta.
Pomešati sitno iseckani peršun i kiselu pavlaku, pa dodati u čorbu. Neka se kuva još minut, pa sklonite sa vatre. Uživajte u fenomenalnom ukusu!
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.