Svečana božićna trpeza: Carigradska čorba

Nakon Božićnog posta koji traje tačno 40 dana, i povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, srpske porodice tradicionalno spremaju bogatu i svečanu trpezu puni raznih, najukusnijih slanih i slatkih đakonija.

Ručak na Božić obično započinje toplim jelom na kašiku. Predlažemo da probate savršenu

carigradsku čorbu.

CARIGRADSKA ČORBA:

Sastojci:

300 g pilećih grudi, peršun,

500 g bamije, 50 ml sirćeta,

5 šargarepa, 1 koren celera,

200 ml kisele pavlake,

1 kašika crvene mlevene paprike,

2 kašike brašna, 2 glavice luka,

ulje, so, mleveni crni biber.

Priprema:

U tiganju sa zagrejanim uljem pržiti sitno iseckani luk.

Kada omekša, dodati kockice pilećeg mesa, sitne parčiće šargarepe i kockice celera.

Posoliti, pobiberiti, dodati crvenu mlevenu papriku, brašno, 2 litre vode i promešati.

U drugoj šerpi sa provrelom i posoljenom vodom, kojoj smo dodali sirće, obariti bamiju, pa dodati u šerpu sa čorbom i ostaviti da se kuva 30 minuta.

Pomešati sitno iseckani peršun i kiselu pavlaku, pa dodati u čorbu. Neka se kuva još minut, pa sklonite sa vatre. Uživajte u fenomenalnom ukusu!

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.