Ukoliko niste još smislili laganu poslasticu za božićnu trpezu, evo ideju za ukusne kolačiće koji će odlično zasladiti ručak.
Sastojci:
(mera je čaša od 250 ml): 1 čaša mekog brašna
2/3 čaše šećera
1/2 čaše kakaoa
110 g maslaca
1 žumance
2 kašike mleka
100 g krupno sečenih pečenih lešnika
1 belance
Punjenje:
100 g lešnik karamela
1 kašika mleka
50 g čokolade
Priprema:
Omekšali maslac, šećer, žumance, mleko, prosejano brašno i kakao staviti u jednu posudu.
Malo mikserom bez uključivanja izmešati, kako se brašno ne bi razletelo, pa tek onda uključiti malo provrteti. Završiti mešanje rukom.
Ostaviti u toj posudi pola sata u frižideru. Ako ostavljate duže da stoji onda pokrijte kesom.
Oblikovati kuglice veličine koje želite.
U pleh staviti papir za pečenje. Umutiti malo viljuškom malo belance pa spuštati svaku kuglicu u belance pa u lešnik i ređati u pleh.
Svaku kuglicu udubiti prstom, drškom od varjače ili male oklagije.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Kolačići su mekani kada ih izvadite. Odmah popraviti rupice i ostaviti da se ohlade.
Otopiti karamelu i mlečnu čokoladu. Karameli dodate mleko i na laganoj vatri u mikrotalasnoj, odmah do odmrzavanja otapate. Isto uradite i sa mlečnom.
Ostavite i njih da se prohlade.
Ako karamelu dugo ostavite stegnuće se.
Onda opet malo mikrotalasna i može da se radi. Ko nema mikrotalasnu može sve da uradi na pari.
Puniti kolačiće nadevom.
Karamele i čokolade ima taman toliko koliko se napune kolačići.
Ostaviti da se punjenje stegne pa uživajte u savršenom ukusu.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.