Jaja su gotovo svakodnevna namirnica koju koristimo, i uvek je u frižideru.
Zato što su sklona lakoj i brzoj kvarljivosti, mesto im je u frižideru i moramo voditi računa gde ćemo ih zapravo držati.
Sveža jaja, čak i ona koja vam na prvi izgled deluju zdrava, mogu sadržati bakteriju salmonelu koja može da izazove bolest koja se prenosi hranom, piše “FDA”.
Pre svega, kada ih kupujete, uvek uzimajte ona jaja koja se nalaze u frižideru ili u nekim rashladnim kutijama. I obavezno, pre nego što ih stavite u korpu, otvorite i proverite da li je tu taj broj jaja za koji se podrazumeva da je u kutiji kao i da li imaju neke promene koje mogu da utiču na kvalitet i bezbednost jaja.
Kada stignete kući, odmah ih stavite u frićider na temperaturu od četiri stepena ili čak i niže. To možete proveriti iz pomoć termometra. Najbolje je da ih držite u originalnom pakovanju, odnosno u onome u čemu ste ih kupili i preporuka je da ih pojedete u roku od tri nedelje kako biste bili sigurni da su i dalje zdrava i da su u “najboljem kvalitetu”.
Najbolje je da ih ne zamrzavate, već samo da ih držite u frižideru.
Pročitajte još: