logo transparend vojvodina uzivo

Sve veća podrška države borcima i njihovim porodicama

PEĆINCI – Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić posetila je 27. februara opštinu Pećinci i tom prilikom se sastala sa predsednikom opštine Pećinci, Sinišom Đokićem, i predstavnicima boraca iz ratova devedesetih godina prošlog veka.

Lakić je iznela podatak na teritoriji pećinačke opštine ima nešto više od 20 registrovanih boraca, više od 20 ratnih vojnih invalida i 23 poginula i nestala lica u ratovima devedesetih godina.

„U novembru i decembru prošle godine, prema podacima opštinskog boračkog sektora, imamo 30 novih zahteva za izdavanje boračke legitimacije. To je apsolutni uspeh i posledica pozitivne kampanje koju u poslednjih godinu i po dana vodi naše ministarstvo. Borci primećuju da je država počela da vodi računa o njima. To nije slučaj samo u Pećincima. Na teritoriji cele naše zemlje imamo skok u registrovanju boraca. Sa 25.550 boraca, koliko ih je bilo pre samo godinu i po dana, prema jutrošnjem preseku imamo 48.450 boraca, što znači da je za samo godinu i po dana broj registrovanih boraca skoro udvostručen“ – izjavila je Lakić i dodala da je direktan kontak sa borcima na terenu pravi način da se sagledaju njihove potrebe, kako bi se nastavilo sa popravljanjem njihovog statusa.

Ona je naglasila da je registracija izuzetno važna, jer na osnovu broja registrovanih boraca Ministarstvo kreira budžet i programe za rešavanje njihovih problema. Takođe, nosioci boračke legitimacije mogu da ostvare brojne pogodnosti kod društveno odgovornih kompanija.

Predsednik Đokić, koji je i sam nosilac boračke legitimacije, upoznao je prisutne borce sa mogućnostima da osnuju sopstveno udruženje.

„Opština Pećinci izdvaja značajna sredstva za podršku radu svih udruženja građana na svojoj teritoriji i spremni smo da obezbedimo sredstva i za funkcionisanje udruženja boraca. Ljudi koji su u ratnom vihoru branili svoju zemlju zaslužuju naše poštovanje i lokalna samouprava će dati svoj doprinos u unapređenju njihovog statusa“ – poručio je predsednik Đokić.

Gosti i domaćini su razgovarali i o mogućnostima podizanja spomen-obeležja borcima i žrtvama ratova iz devedesetih godina sa teritorije pećinačke opštine, kao zajedničkom projektu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i pećinačke lokalne samouprave.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.