logo transparend vojvodina uzivo

Sve što treba da znate o detoksikaciji organizma

Detoksikacija organizma predstavlja eliminisanje toksina i svih štetnih materija iz organizma, što je veoma važno za zdravlje. Nezdrava hrana, alkohol, duvan samo su neki od štetnih supstanci koje negativno utiču na Vaš organizam. Ukoliko ste podložni uticaju bilo kakvih štetnih materija vreme je da to promenite i posvetite se detoksikaciji. Ovaj prirodan proces prečistiće vaše telo i učiniti vas zdravijim.

Uz redovan detoks bićete srećniji i boljeg raspoloženja, spolja i iznutra zdravi. Važno je da slušamo svoje telo, da kao što vodimo računa o koži, nezi lica i čistoći spolja isto tako brinemo i o čisoći iznutra. Svaka promena spolja reakcija je našeg stanja iznutra! Zato je detoksikacija tela ključno rešenje za sve zdravstvene probleme i nešto što obavezno moramo uključiti u našu svakodnevnu rutinu. Uz to doprinosi mršavljenju i dovodi telo u top formu, prenosi Ring sport.

Kada je vreme za detoks organizma?
Detoksikacija organizma je neophodna u mnogim slučajevima od kojih su najčešći prejedanje ili konzumiranje brze hrane, stres, fizička neaktivnost, zavisnost od cigareta, alkohola i slično.
Njeno vreme jeste upravo nakon ovih loših navika i prekomernog unošenja toksina. Svi imamo slobodne dane u smislu da ne razmišljamo o tome šta i koliko jedemo, pijemo i da li smo u toku dana bili dovoljno fizički aktivni. Za oporavak organizma nakon dana za opuštanje mora uslediti dan za detoks kako bi telo održali zdravim, vitkim i bez toksina.
Nažalost, danas je sve više proizvoda bogato nezdravim aditivima i stranim materijama, dok su voda i vazduh takođe u velikom procentu zagađeni. Dakle, iako vodimo računa o ishrani, samim udisanjem vazduha i činjenicom da moramo piti vodu kako bismo preživeli, unosimo određenu količinu toksina u organizam. Zagađenje životne sredine je naš veliki problem. Neki od najznačajnijih toksina koji nam dolaze iz životne sredine su dugotrajni organski zagađivači (POC), isparljiva organska jedinjenja (VOC), teški metali i sve vrste pesticida. Naš organizam je takva „mašina“ da se sama može izboriti sa štetnim supstancama, dok istovremeno postoje određene detoks dijete i prirodni načini detoksikacije organizma.
Kako se telo samo čisti od toksina?
Jetra i bubrezi su glavni organi koji filtriraju i čiste organizam. Možemo ih nazvati primarnim sistemom za prečišćavanje organizma! Jetra razlaže toksine tako da se mogu filtrirati kroz naše bubrege. Takođe pomaže našem telu da se oslobodi virusa i bakterija, holesterola, hormona i spoljašnjih toksina, uključujući alkohol, lekove, hemikalije i teške metale, dok bubrezi održavaju naše telo u balansu tako što regulišu ravnotežu tečnosti i elektrolita.
Takođe, bubrezi omogućuju normalno funkcionisanje naših ćelija i kontrolu krvnog pritiska. Većim delom za izbacivanje toksičnih nusproizvida zaslužan je crevni trakt. Zato je važno da creva održavamo zdravim kroz dovoljan unos vlakana, i time eliminišemo štetne supstance poput hemikalija, teških metala i bakterija. Vlakna podstiču detoksikaciju i očuvanje dobrih crevnih baterija.
Limfni i respiratorni sistem takođe igraju veliku ulogu u detoksikaciji. Limfni sistem kreira limfocite (bela krvna zrnca) koji pomažu u borbi protiv infekcija i štite od štetnih toksina dok kod respiratornog sistema imamo zaštitu u vidu dlačica u nosu koje sprečavaju da čestice poput prašine i prljavštine dospeju u vaša pluća. Sluz koja oblaže nos i pluća stvara drugi zaštitni sloj. Ono što je ključno jeste da kada udahnemo, pluća i bronhije doprinose pretvaranju toksina u ugljeni gas (CO2) koji potom izdišemo.
I još jedan od načina na koji se proces detoksikacije odvija i čime telo samostalno izbacuje toksine jeste znojenje. Koža se prva suočava sa svim štetnim uticajima spolja i kao najveći organ stvara barijeru koja nas štiti od prodiranja virusa, bakterija i ostalih hemijskih toksina u organizam. Sve ono od čega se nismo zaštititli skladišti se u mastima. Kada se telo znoji i masti se tope ujedno i toksini nestaju pa se znojenje smatra sekundarnim sistemom za prečišćavanje organizma.
Prirodni načini za detoksikaciju organizma
Možda do sada niste znali kako sve možete očistiti organizam od toksina, ali postoje brojni zdravi i prirodni načini da to učinite. Slede neke najjedostavnije metode koje sigurno „rade“.
Najvažnija i prva stavka na listi jeste hrana. Kroz pravilnu i izbalansiranu ishranu, sa zdravim mastima, vlaknima i mineralima obezbedićete telu savršen detoks. Obavezno iz ishrane izbacite šećer, nezdrave masti, brzu i kaloričnu hranu i zamenite ih povrćem, voćem, orašastim plodovima i drugim zdravim namirnicama kojih danas ima u izobilju.
Za detox tela kao najboljim su se pokazali bobičasto voće, zeleno povrće, začini (jedan od najjačih antioksidanata na svetu je kurkuma), kakao, zeleni čaj, alge (hlorela), plavo-zelena cijanobakterija (spirulina) i sve druge namirnice bogate antioksidantima. Dakle, pravilan i malo drugačiji način ishrane očistiće vaše telo od parazita i zaštiti od infekcija.
Takođe ne bi trebalo da jedete previše začinjenu odnosno slanu hranu. Smanjenjem unosa soli bolje ćete hidrirati telo i izbaciti višak vode koji se zadržava upravo zbog njegovog prekomernog konzumiranja. Najjedostavnija detoksikacija organizma koja se itekako preporučuje jeste uz pomoć vode. Redovna hidratacija tela i unos 2-3 litra vode dnevno omogućavaju pravilno funkcionisanje naših organa (60% našeg tela čini voda) i eliminisanje toksina.
Ne zaboravite piti vodu, od izuzetnog je značaja za zdravlje! Detoks organizma čajevima i limunom su takođe popularni i korisni načini za čišćenje organizma, a i za mršavljenje. Limun se smatra jednom od najzdravijih namirnica u ishrani, ponajviše zahvaljujući svom nutritivnom sastavu. Mnoga istraživanja dokazuju da detoksikacija limunom savršeno oslobađa telo od štetnih jedinjenja i topi masne naslage. Preporuka je da telo osvežite, hidrirate i svaki dan započinete limunadom. Budite zdravi i fit zahvaljujući ovoj moćnoj namirnici. Najefikasnijim čajem za čišćenje organizma od otrova smatra se zeleni čaj a takođe i čaj od nane, kamilice ili čajevi sa dodatkom limuna i đumbira. Ukoliko niste ljubitelj ovih čajeva možete ih zameniti sveže ceđenim sokovima od voća ili povrća.
Od povrća posebno izdvajamo beli luk i cveklu kao superhranu koja pruža brojne benefite. Beli luk je odavno poznat po svojim dobrobitima za srce, međutim, ovo povrće je takođe dobro za detoksikaciju tela. Ovaj prirodni antibiotik sadrži supstancu zvanu alicin koja podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca i pomaže u borbi protiv toksina. Možete ga jesti prerađenog, izgnječenog, u vidu preliva, ali je najbolji sirov. Pored belog luka visokohranljiva namirnica prepuna magnezijuma, gvožđa i vitamina C jeste cvekla. Savršeno čisti jetru što je čini vrhunskom hranom za detoksikaciju a takođe je odlična za kožu, kosu i snižavanje holesterola.
Verovali ili ne, na detoksikaciju utiče i san. Određena istraživanja dokazuju da nedostatak sna dovodi do pojava kao što su povišen krvni pritisak, dijabetes tipa 2, gojaznost, bolesti srca, stres i anksioznost. Preporučljivo je spavati od sedam do devet sati kako ne bi došlo do ovih posledica.
Detoks dijete, da ili ne ?
Na osnovu studija i preporuka nutricionista, najbolje bi bilo da se držite prirodnih načina za detoksikaciju. Detoks dijete predstavljaju strog režim ishrane koji uključuje konzumiranje sirovog voća, povrća, voćnih sokova i vode. Pored toga, neki planovi ishrane (dijete) se vode upotrebom dodataka ishrani (suplementi) kao i posebnih napitaka koji znaju koštati puno.
Ove dijete jesu delotvorene za gubitak kilograma jer podrazumevaju veoma nizak unos kalorija, ali za izbacivanje toksina ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su dobre. Uz to, pošto obezbeđuju gubitak kilograma za kratko vreme nakon prestanka dijete obično se ti kilogrami vrate, dakle mogu izazvati dobro poznati „jo-jo“ efekat.
Zaključak je da su korekcija ishrane i redovna fizička aktivnost ključni u procesu detoksikacije organizma. Fokusirajte se na to i uverićete se u sve zdravstene prednosti koje će vam doneti.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.