logo transparend vojvodina uzivo

Sve o srpskom dronu ubici: Zovu ga „osica“, a zapravo je „bumbar“ (VIDEO)

BEOGRAD – Ovog drona ubicu razvija Vojnotehnički institut, njime se upravlja putem bežične radio-veze, a od naredne godine biće i oružje Vojske Srbije

Grmelo je za vikend na vojnom prikazu naoružanja i sposobnosti specijalnih jedinica Vojske Srbije u Nišu, a naše vojne jedinice pokazale su zavidan nivo obučenosti, ali i opremljenosti.

Azerbejdžanski predsednik bio je vidno zainteresovan za naše naoružanje, a vojnim poznavaocima posebno je za oko pala prezentacija bespilotne letelice – drona kamikaze sa bojevom glavom za jednokratnu upotrebu „osica“.

Naime „osice“ su oružje napravljeno u Srbiji, koje će već naredne godine biti spremno za upotrebu u Vojsci Srbije.

– Dronovi koje zovemo „osice“ imaju domet od 25 kilometara za izviđanje, a ova ima domet od 20 km. Ima sopstvenu kameru i ovde možemo videti jedan od napada – rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, predstavljajući naoružanje koje razvija Vojska Srbije.

– Sve prikazane mašine i dronove prevozimo u našim oklopnim vozilima. Takođe ih možete spakovati u ranac ili ih može poneti pešadija na mesta gde vozilo ne može otići – rekao je Miloravodić.

Taktičko-tehnički podaci za lutajuću municiju „osica“

Maksimalna masa poletanja: 7 kg

Operativna visina leta: 500 m
Istrajnost: oko 30 minuta
Radijus dejstva: 20 km
Pogon: elektromotor
Lansiranje: pneumatski lanser
Težina: 1,5 kg
Probojnost oklopa: 500 mm

Ovog drona ubicu razvija Vojnotehnički institut, a njime se upravlja putem bežične radio-veze.
Inače, oružje je prvi put zvanično predstavljeno na sajmu naoružanja “Partner 2023”.
Vojni analitičar Andrej Mlakar kaže za 24sedam da je reč o dronu kamikazi koji nosi bojevu glavu sa ručnog raketnog bacača M79 „osa“ kalibra 90 mm.

Ova bojeva glava je integrisana i u u telo taktičke bespilotne letelice „vrabac“.

– Ali ovo telo je u odnosu na bespilotnu letelicu “vrabac” modifikovano i ispaljuje se pomoću pneumatskog katapulta, kao i bespilotna osmatračka letelica „vrabac“ – kaže Mlakar.

Objašnjava da se ispod bojeve glave nalaze ful HD kamera i video-procesor koji omogućava lociranje i potpuni autonomni napad na cilj koji se zasniva na sistemu video-praćenja.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.