logo transparend vojvodina uzivo

Sve izmene Zakona o saobraćaju na jednom mestu

radovi na putu carina granica
SRBIJA – Predlog za izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koji je Vlada Srbije uputila u skupštinsku proceduru predviđa niz novina, a proteklih dana javnost je imala prilike da se upozna sa nekima od njih.

Najviše interesovanja izazvala je najava oduzimanja vozila, ali i pravilnik o kretanju trotineta

Oduzimanje vozila

Sigurno najviše interesovanja izazvala je najava oduzimanja vozila vozačima koji učine 2 i više težih prekršaja u određenom vremenskom periodu.

Kako je objasnio direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović to će se odnositi na one vozače koji su zatečeni u vršenju težeg prekršaja a ustanovi se da su u protekle dve godine pravnosnažno osuđeni za najmanje dva teža prekršaja.

– U takvim slučajevima policijski službenik će moći da privremeno oduzme vozilo kojim je učinjen prekršaj na licu mesta do okončanja postupka pred nadležnim sudom koji može da traje i do godinu dana, nekada i više – navodi on.

Vozila će se oduzimati zbog ovih 18 prekršaja:

1. Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila
2. Odbijanje alkotestiranja ili drogatestiranja
3. Prekoračenje brzine za više od 80 km/č van naselja
4. Prekoračenje brzine za više od 70 km/č u naselju
5. Prekoračenje brzine za više od 60 km/č u zoni škole ili zoni “30”
6. Prekoračenje brzine za više od 50 km/č u zoni usporenog saobraćaja
7. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača
8. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje (prtljažnik, instrument tabla, zadnja polica, spoljni delovi vozila i sl.)
9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta
10. Preticanje kolone vozila preko neisprekidane (pune) linije
11. Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije
12. Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom
13. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena
14. Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja
15. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu
16. Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu
17. Preticanje kolone pod pratnjom
18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom.

Izmene kod prepravki vozila

Novi zakon biće manje restriktivan što se tiče nekih stvari, pa je tako najavljeno da bi se mogla izbaciti kontrola tehničke ispravnosti vozila zbog ugradnje kuke, zatamnjivanja stakala i ugradnje ramova na traktore.

– Na ovaj način ćemo značajno smanjiti troškove našim građanima koji imaju takve vrste prepravki. Kada se zatamnjuju stakla, recimo, tehnički košta 5.000 ili 6.000 dinara, saglasnost proizvođača od 3.000 dinara do 100 evra u zavisnosti od toga koji je proizvođač. Mi skoro 10 godina radimo taj posao, i uvek kada se zatamnjuje staklo uvek je vozilo tehnički ispravno i skoro svi daju saglasnost. Sada više to nećemo da tražimo – rekao je Stamatović.

Podseća da će izmene i dopune regulisati registraciju vozila od istorijskog značaja, oldtajmere, kao i vozila koja nisu za evropsko tržište – čuveni amerikanci.

Olakšice za polaganje C i D kategorije

Novim rešenjima predlaže se snižavanje starosne granice za polaganje C i D kategorije, odnosno kamione i autobuse. Tako bi za C kategoriju moglo da se polaže sa 18 godina, umesto sa dosadašnjih 21, dok će za D umesto sa 24 moći da se polaže već sa 21 godinom.

Takođe, predloženo je i da C i D kategoriju može dobiti osoba koje već ima probnu vozačku dozvolu kategorije B, a ne samo „punu“ vozačku dozvolu ove kategorije. Zakonom nije propisano izdavanje probne vozačke dozvole za kategoriju C, pa se ograničenja za vozača sa probnom vozačkom dozvolom ne odnose na onog kojme je izdata dozvola za C.

Trotineti i motocikli

Novim zakonom biće regulisana i vožnja trotineta odnosno „lakih električnih vozila“. Ona će biti obavezna na biciklističkoj stazi, a ukoliko je nema, onda na kolovozu, gde su obavezni fluoroscentni prsluk i kaciga. Vozač trotineta će smeti da vozi na kolovozu, najdalje metar od desnog ivičnjaka osim na delu puta ispred raskrsnice, odnosno kada skreće ulevo preko raskrsnice ili ako pretiče ili obilazi neko vozilo. Inače, deci mlađoj od 14 godina neće biti dozvoljeno da voze trotinete.

Za vreme dok upravlja električnim biciklom ili trotinetom, vozač mora na glavi da nosi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu i svetloodbojni prsluk.

Ukoliko ne postoji mogućnost kretanja biciklističkom stazom, moći će da se kreću kolovozom na putu gde je brzina kretanja ograničena na najviše 30 km/h. Vozač lakog električnog vozila koji je navršio 18 godina može da se kreće kolovozom na putu na kome je brzina kretanja ograničena na najviše 50 km/h.

Pružni prelazi

Za regulisanje saobraćaja na prelazu puta preko železničke pruge upotrebljavaće se semafori sa svetloima crvene i žute boje. Crveno svetlo će označavati zabranjen prolaz, žuto svetlo da je zabranjen prolaz osim u slučaju kada se vozilo ne može bezbedno zaustaviti ispred navedenog znaka.

Što se tiče trepćućeg žutog svetla, ono će označavati obavezu za sve učesnike u saobraćaju da se kreću uz povećanu opreznost zbog eventualnog nailaska voza jer semafor kojim se najavljuje približavanje voza nije ispravan ili se ne koristi.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.