logo transparend vojvodina uzivo

Svaki treći čovek ne dobije nazad novac koji je pozajmio prijatelju

Nikad ne pozajmljuj novac prijatelju, ostaćeš i bez druga i bez para – mnogi su se uverili u tačnost ove izreke, ali opet ne mogu da se izvuku kad im bliska osoba zatraži 100 evra da „premosti“ do sledećeg meseca ili pet puta više jer im baš toliko fali da kupe auto. 

Prema jednom američkom istraživanju, trećina ispitanika koji su novac pozajmili bliskoj osobi nikada nisu dobili natrag svoje pare. Skoro polovini dug je vraćen delimično.

Da se ne bi desilo da poremetite odnose zbog novca, američki finansijski stručnjaci savetuju sledeća pravila u slučaju pozajmice. Osnovno je „čist račun, duga ljubav“ ma kako vam to delovalo bezlično i suviše poslovno. Napravite pisani ili usmeni ugovor da posle ni bi bilo „jesi mi ti ono beše pozajmio 200 ili 300 evra?“

Obratite pažnju na detalje, poput roka otplate, pogotovo ako je veća pozajmica u pitanju. Čudno jeste, ali ova vrsta sporazuma štiti vaš odnos, uverava finansijska savetnica Kejti Bruer. Naglasite i da u slučaju neispunjenja obaveze nikada više nećete pozajmiti novac dotičnoj osobi.

I najvažnije – kad se jednom opečete, ne ponavljajte istu grešku, ma koliko vam se prijatelj jadao.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.