Svaki jezik ima bar jednu svoju verziju ovog divnog imena koje znači “ljubav”

Simbolika ljubavi, naročito kada je trudnoća, porođaj i roditeljstvo u pitanju, najčešći su izvor imena u svakom jeziku koji postoji

Ljubiša je muško ime domaćeg porekla. Njegovo ime dolazi od osnove imenice ljubav, ljubiti, voleti, što znači da je Ljubiša neko ko je mio i drag.

Od istih osnova izvedena su mnoga stara slaveska imena, kao što su Ljuba, Ljuban, Ljubana, Ljubenko, Ljubica i Ljubo.

Svaki roditelj želi da, pored toga što lepo zvuči, ime koje odabere za dete ima i posebno značenje. Otuda je simbolika ljubavi, naročito kada je trudnoća, porođaj, roditeljstvo u pitanju, najčešći izvor imena u svakom jeziku koji postoji.

Ljudi su vekovima tražili imena za svoje sinove koja izražavaju monumentalnu emociju ljubavi koju roditelji gaje prema svojoj deci, a pred vama je svega mali delić nekoliko svetskih muških imena koje su pandan našem Ljubiši.

Amado je španski oblik Amadusa, što na latinskom znači “voljen”. Ovo avanturističko ime dočarava sliku zgodnog i neustrašivog istraživača ili možda ljubitelja svega romantičnog.

Aziz dolazi od arapske reči “azza”, što znači “biti negovan” ili “voljen”. Tu je i Aziz koji se u starohebrejskoj religiji pojavljuje kao „Bog jutarnje zvezde“.

Karvin je velško ime koje znači „blagoslovena ljubav“. U izvornoj kombinaciji reči “caru”, što znači voleti” i reči “gvin”, koja znači “pošten i blagosloven”, ovo snažno i neobično ime nosi nekoliko velških ragbista, kao i bivši prvi ministar Velsa.

Ime Dariel znači “dragi” ili “voljeni”. Neki izvori veruju da je ovo jedinstveno ime jednostavna varijacija engleskog imena Darel ili Deril, dok drugi sumnjaju da je izmišljen. Prema jednom izvoru, to je verovatno kombinacija slovenskog korena “dar” sa uobičajenim biblijskim nazivom koji završava -iel.

David potiče od hebrejskog i znači „voljeni“. David je bilo ime drugog kralja Izraela i pojavljuje se u Starom zavetu, najpoznatiji po svojoj uspešnoj borbi sa divom Golijatom.

Erazmo je grčkog porekla, ali potiče od latinskog “eran”, što znači „voleti“. Sveti Erazmo, poznat i kao Sveti Elmo, bio je zaštitnik mornara. Eros je bog ljubavi u grčkoj mitologiji i sin Afrodite. Ime, kao i Erazmo, potiče od grčkog eran, što znači „voleti“. Ime je čista personifikacija ljubavi.

Lenon je irsko ime koje dolazi od galske reči za “ljubavnik”. Ovo hipno i lako ime se često nalazi na listama imena hipsterskih beba, pogotovo što se smatra rodno neutralnim. Činjenica da konotira reč “ljubav” je neočekivani bonus.

I za kraj, biramo da vam predstavimo ime Sadžun, a znači „ljubeći“ ili „onaj koji je voljen“. Hindi porekla, ovo mirno, tečno ime je dovoljno neočekivano da bude primećeno, ali je malo teže za izgovor.

 

 

 

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: