Sva pećinačka udruženja predstavljena na Sajmu stvaralaštva seoskih žena

PEĆINCI – Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini održan je 23. septembra četrnaesti put u selu Banatski Karlovac, u opštini Alibunar, a pod pokroviteljstvom Zavoda za ravnopravnost polova i Pokrajinske vlade.

Manifestaciju su otvorili potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević i savetnica predsednika Republike Srbije Verica Lazić.

„Ponosan sam na sve žene i udruženja koja danas učestvuju. Ovo je mali deo, mali kolaž onoga što vredne ruke naših žena u udruženjima širom Vojvodine, u ovom delu Srbije prave, proizvode, stvaraju tokom cele godine, godinama unazad. Posebno mi je drago kad vidim da i lokalne samouprave pomažu svoja udruženja, da su svi zajedno i to je pravi recept. Želim da se zahvalim i istaknem da me je impresionirao taj nivo humanitarnog aktivizma od brojnih udruženja. Nije samo pitanje da neko čuva zanate, ili neka zvanja, ili umetnost, ili rukotvorine, sposobnosti, nego mnoga udruženja su pokazala da su vrlo aktivna na humanitarnom polju i da pomažu svima kojima je pomoć potrebna.“ – rekao je ministar Vučević.

Foto: Opština Pećinci

Među blizu 200 udruženja iz cele Vojvodine na Sajmu su se predstavila i sva udruženja iz pećinačke opštine, njih 10, a kako nam je rekla direktorka Turističke organizacije opštine Pećinci, Ljubica Bošković, pećinačka udruženja su verovatno bila najzastupljenija u odnosu na veličinu opštine i broj stanovnika.

„U našoj opštini je ženski aktivizam izuzetno zastupljen i moram da kažem da sam ponosna što u 15 sela imamo 10 udruženja žena. Manifestacioni turizam je sve zastupljenija grana ove delatnosti i zbog toga je izuzetno značajno to što su na Sajmu nastupila sva udruženja iz naše opštine, jer su time na pravi način predstavila i svoju delatnost i opštinu iz koje dolaze“ – izjavila je Bošković, koja je ujedno ocenila kao dobru meru Opštine Pećinci finansijsku podršku udruženjima za učešće na Sajmu, koja nije izostala ni ove godine.

Foto: Opština Pećinci

Sajam stvaralaštva seoskih žena se svake godine održava u drugom gradu Vojvodine, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena (15. oktobar). Cilj manifestacije je promovisanje žena iz ruralnih područja, njihovog aktivizma i bogatog stvaralaštva, ali i ukazivanje na njihov socioekonomski položaj.

Foto: Opština Pećinci

Žene su na štandovima predstavile svoje rukotvorine i prehrambene proizvode, a u pratećem programu manifestacije održan je tim bilding za žene i interaktivna radionica na temu „Biti preduzetnica nije lako, marketing ne zna svako“, na kojoj su žene imale zadatak da pokažu svoju kreativnost i osmisle plasman i prodaju proizvoda.

Foto: Opština Pećinci

„2023. godina je proglašena godinom ženskog preduzetništva i važno je da ukažemo da i žene na selu svojim proizvodima i veštinama itekako mogu biti konkurentne na tržištu. Zato je neophodna institucionalna podrška. Trenutno je u toku konkurs Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije za koji je namenjeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava za podršku ženskom preduzetništvu, a konkurs Zavoda za ravnopravnost polova za razvoj i afirmaciju ženskog preduzetništva biće veoma uskoro raspisan.“ – istakla je direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Ivana Krsmanović.

Foto: Opština Pećinci
U takmičarskom delu manifestacije predstavnice udruženja žena su se nadmetale u brzom vezu. Izabran je najlepši štand i najbolji slatkiš Vojvodine po tradicionalnoj recepturi.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.