Suve smokve pomažu kod snižavanja holesterola i visokog krvnog pritiska

Ovo voće obiluje mineralima poput kalcijuma, cinka, kalijuma, selena, gvožđa i bakra.

Suve smokve su prava superhrana, a ova namirnica tokom zimskih meseci daje dodatnu energiju našem organizmu.

Suve smokve su bogate mineralima, vitaminima i antioksidanima. S druge strane, važno je znati da imaju znatno više kalorija od svežih plodova, zbog čega nisu dobre ako se pridržavate dijetalne ishrane.

Kako nutricionisti tvrde u tri smokvina ploda možemo pronaći čak pet grama prirodnih vlakana. Visoka koncentracija prirodnih vlakana u smokvama će pomoći zdravoj funkciji creva i omogućiti redovnu probavu i bolji metabolizam.

2. Smokve mogu da pomognu kod sniženja holesterola u krvi 

Plodovi smokava sadrže pektin, prirodno vlakno koje se lako apsorbije i provlači kroz probavni trakt, pa tako uklanja višak holesterola i prenosi ga u sistem izlučivanja kako bi se elimisao iz tela.

3. Pomažu kod smanjenja krvnog pririska

Smokve imaju visok nivo kalijuma i malo natrijuma, pa su savršen borac protiv visokog krvnog pritiska. To ih čini i hranom koja opušta, pa blagotvorno deluju i na naše nerve tako što pomažu da se na prirodan način smirimo.

Pored ovih zdravstvenih tegoba, smokve mogu da budu od pomoći i kod jačanja kostiju, u lečenju opekotina i ranica, kontrolisanju dijabetesa, uklanjanju žuljeva…

Suva smokva je odlična, zdrava grickalica koja će vas zasiti i dati vam dodatnu energiju.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: