„Sunoko“ prvi sertifikovao održivu proizvodnju šećera

Kompanija „Sunoko“, članica MK Grupe, objavila je da je postala prva kompanija u Srbiji koja je sertifikovala održivu proizvodnju šećerne repe, odnosno šećera.

Kako je istaknuto, „Sunoko“ je, zajedno sa „MK Farming“ divizijom, prvi u Srbiji dobio FSA (Farm Sustainability Assessment) verifikaciju koja je deo međunarodnog programa u kome učestvuju poljoprivredni proizvođači i kompanije koje su opredeljene ka održivosti i najboljim poljoprivrednim praksama. Ova verifikacija, ukazali su iz „Sunoka“, svedoči o odgovornoj proizvodnji te i poljoprivrednih kompanija u sastavu MK Grupe i brizi o prirodnim resursima i očuvanju zemljišta – od pripreme za setvu i primene đubriva, do upotrebe hemijskih sredstava.

Ujedno je dokaz da se uz zaštitu životne sredine posebno vodi računa o uslovima rada i bezbednosti i zdravlja zaposlenih u proizvodnji, navedeno je u saopštenju.

Foto: Envato

– Naša razvojna strategija predviđa dalji rast i unapređenje proizvodnje šećerne repe i šećera, što ide u prilog ostvarenju našeg cilja da povećamo plasman šećera iz Srbije na inostrana tržišta i razvijamo se kao najveći neto izvoznik u regionu – rekao je direktor kompanije „Sunoko“ Slobodan Košutić.

On je podsetio da su „Sunokovi“ partneri i kupci najveće kompanije u industriji hrane i pića i trgovački lanci, koji, kako je istakao, prepoznaju vrednost najviših standarda koji se primenjuju.

– U narednih nekoliko godina, sertifikovani održivi razvoj održive proizvodnje biće neophodan za saradnju sa multinacionalnim kompanijama i verujem da će i drugi proizvođači slediti naš primer – izjavio je Košutić.

Švajcarska kompanija „Barry Callebaut“, vodeći svetski proizvođač visokokvalitetnih proizvoda od čokolade i kakaoa, sarađivala je sa kompanijom „Sunoko“ u procesu verifikacije.

Generalni direktor kompanije „Barry Callebaut“ za jugoistočnu Evropu David Bovrin podsetio je da je šećer važan sastojak u konditorskoj industriji.

– Kao deo naše pooštrene strategije „Forever Chocolate“, naš cilj je da imamo 100 odsto sertifikovan ili verifikovan kakao i sastojke u svim našim proizvodima do 2030. godine, koji se mogu pratiti do nivoa farme. Stoga nam je drago što je „Sunoko“ uspešno prošao reviziju FSA i dostigao zlatni i srebrni nivo i već snabdeva šećerom našu novosadsku fabriku čokolade – kazao je on.

Foto: Envato

Naveo je i da FSA sertifikat uključuje mnoge ekološke i socijalne kriterijume koji su relevantni za proizvodnju šećerne repe zbog čega njegova kompanija nastavlja da promoviše ovu platformu.

Iza FSA sertifikata, koji je dobio „Sunoko“ zajedno sa „MK Farming“ divizijom, stoje investicije matične kompanije MK Grupa u održivi razvoj, unapređenje proizvodnje i uvođenje inovacija, navedeno je u saopštenju.

Ove godine, u kojoj obeležava 40 godina poslovanja, MK Grupa je najavila nova ulaganja vredna više od 350 miliona evra u agri-food sektoru u naredne tri godine, kojima će učvrstiti svoju lidersku poziciju.

Foto: Envato

Naglasili su i da je „Sunoko“ najveći proizvođač šećera u regionu i jedna od najefikasnijih kompanija u industriji šećera u Evropi, te da sa tri šećerane, u Pećincima, Vrbasu i Kovačici, obezbeđuje stabilno i sigurno snabdevanje srpskog tržišta.

Zahvaljujući „Sunoku“, kako je navedeno, Srbija je jedina zemlja na Balkanu koja je samodovoljna kada je reč o proizvodnji šećera i koja ima potencijal da kao neto izvoznik poveća prodaju na inostranom tržištu, što šećernu repu čini strateškom kulturom za Srbiju.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: