Suficit repuličkog budžeta u prva dva meseca 2024. godine 5,3 milijarde dinara

ekonomija Foto: pixabay.com
BEOGRAD – U Srbiji je u prva dva meseca ove godine ostvaren suficit republičkog budžeta u iznosu od 5,3 milijarde dinara, što je bolje od budžetskog plana za 52 milijarde, s obzirom da je planiran deficit u iznosu od 46,7 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Kako je navedeno, u februaru je ostvaren deficit u iznosu od 24,9 milijardi.

U februaru su naplaćeni prihodi u iznosu od 158,6 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 140,6 mlrd dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 17 i po milijardi dinara, a priliv donacija u februaru iznosio je 4 stotine miliona dinara.

Rashodi za zaposlene su iznosili 39,9 milijardi dinara, transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 30,4 milijardi, isplata kamata 24,8 milijardi, kapitalni izdaci su iznosili 22,6 milijardi dinara, rashodi za socijalnu zaštitu 13,9 milijardi dinara, a rashodi za robu i usluge 13 milijardi i 300 milona dinara.

Na nivou sektora države u prva dva meseca je ostvaren fiskalni suficit u iznosu od 10 i po milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 61,5 milijardi dinara.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.