Subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila od 2.500 do 5.000 evra

 BEOGRAD – Uredbom o uslovima i načinu sprovođenja subvencija za kupovinu novih vozila na električni i hibridni pogon, koju je Vlada Srbije donela na današnjoj sednici, kupovina putničkih i teretnih vozila subvencionisaće se iznosom od 2.500 do 5.000 evra.

Osim toga, kako je saopšteno iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, za nabavku mopeda i lakog tricikla predviđena je dodela subvencija u iznosu od 250 evra.

Za motocikl, motocikl sa bočnim sedištem, težak tricikl, lak i težak četvorocikl subvencija će iznositi 500 evra.

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, a zahtev mogu podneti zaključno sa 31. oktobrom ove godine.

Ministarstvo će vršiti dodelu subvencija po pristiglim, urednim zahtevima, a do visine ukupno raspoloživih sredstava.

Za realizaciju subvencionisane kupovine vozila u budžetu za ovu predviđeno je 294 miliona dinara, što je, kako se navodi, duplo više nego prošle godine.

U okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine, Ministarstvo četvrtu godinu za redom podstiče kupovinu električnih i hibridnih automobila.

Prema podacima koje je saopštilo Ministarstvo 2020. godine kupljeno je 112 električnih i hibridnih vozila, 2021. godine 446, a prošle godine 625 vozila.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.