logo transparend vojvodina uzivo

Subvencije za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština

Ovogodišnji javni poziv za učešće u projektu „Čista energija“ je okončan, a odziv jedinica lokalne samouprave i gradskih opština veći je u odnosu na prošlu godinu, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, a prenosi Vlada Srbije.
Đedović Handanović je navela da će u ovogodišnjem javnom pozivu građani moći da konkurišu za bespovratna sredstva za mere energetske efikasnosti u najmanje 137 gradova i opština. Ministarka je konstatovala da je odziv veći nego prošle godine, što znači da će građani u više mesta konkurisati za subvencije koje idu i do 65% vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova, neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora.
Prema njenim rečima, lokalne samouprave će ubrzo raspisati prve javne pozive, a novina je to da se od ove godine raspisaju posebni javni pozivi za socijalno ugrožena domaćinstva, koja mogu da dobiju značajno veće subvencije.
U tom slučaju, ministarstvo i lokalne samouprave subvencionišu 90% vrednosti energetske sanacije, navela je ona, dodavši da se time pruža podrška socijalno ugroženim građanima da smanje potrošnju energije, uštede novac i povećaju komfor stanovanja.
Đedović Handanović je podsetila na to da je prošle godine opredeljena 1,91 milijarda dinara bespovratnih sredstava za sanaciju gotovo 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji.
Time su postignute uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila, rekla je ministarka i dodala da će projekat trajati do kraja 2027. godine, do kada će se ukupno sanirati približno 50.000 domaćinstava širom zemlje.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.