Subotički Zoo vrt: Borba za život pronađene lavice

lav-subotica
SUBOTICA – Veliko interesovanje javnosti za slučaj pronađene lavice na putu ne jenjava, pa se iz subotičkog Zoološkog vrta trude da obaveste javnost o trenutnom stanju nenadanog stanovnika Zoo vrta.

Kako saopštavaju, lavica koja je primljena u četvrtak u lošem je stanju, dehidriranaje,  slaba, mršava, već četvrti dan je kritično i bore se za njen život. „Odmah po prijemu uočeni su mnogobrojni problemi: loša krvna slika, upale u organizmu, anemija, veliko prisustvo parazita, inficirana rana i očigledno prisustvo bolova. Lavica je odmah pregledana (uzv, laboratorijski pregledi krvi i uree, testovi) i primila je veterinarsku terapiju (infuziju, vitamine, različite vrste injekcija za jačanje, protiv bolova i protiv upala)” kažu u ovoj ustanovi, i navode da reakciji na meso, deluje da nikada ranije nije dobijala meso kao hranu.

„Posle date terapije ona jeste počela sama da jede, ali deluje da creva i želudac nisu u stanju da vare tj. prerade hranu. Nikako nema stolicu, a u takvoj generalno lošoj situaciji postoji mogućnost otkazivanja drugih organa, pre svega bubrega i jetre. Pored svih ovih navedenih problema, rendgenski snimci su pokazali da lavić ima i slomljenu butnu kost na levoj, a na desnoj nozi delimični prelom, te je uprkos opasnosti od uvođenja u anesteziju, 25.09. hitno operisana.”

Po rečima Sonje Mandić, direktorke „Zoo vrta Palić”, zbog povreda kostiju, ona će i nakon operacije morati da se drži u što manjem prostoru da bi mirovala i da bi kosti mogle da joj zarastu. Zbog opšte slabosti organizma, kažu, ne mogu je stalno držati pod blagom sedacijom, već je potrebno fizički joj ograničiti kretanje.

Iz ove ustanove zahvaljuju  svim ljudima i organizacijama za zaštitu životinja koji se javljaju, pitaju, nude pomoć i podršku. „Najvažnije u ovom trenutku je da se lavica stabilizuje, oporavi i nakon toga ćemo zajedno sa drugim državnim organima naći najbolje rešenje za nju” poručuju iz Zoo vrta.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: