Subotička bolnica obeležila 180 godina postojanja i rada

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

SUBOTICA – U jeku pandemije u Srbiji, subotička bolnica pokušava da održi balans između lečenja obolelih od kovida i svih ostalih pacijenata, a po okončanju pandemije se očekuje i konačan početak dugo najavljivane rekonstrukcije ove zdravstvene institucije.

Umesto broja uspešnih operacija, porođaja, specijalističkih pregleda, kao i prošle godine, jubilej subotičke bolnice je u znaku korone. Od prvog pacijenta kojeg su upravo u Subotici zbrinuli, do sada je kroz subotičku bolnicu prošlo oko 3.500 obolelih od kovida, dok je kroz respiratornu ambulantu prošlo više od 14.000 ljudi.

„I ove brojke bi mogli još da nabrajamo, ogroman posao je odrađen za ovih godinu i po dana. To je verovatno najteži ispit koji je postavljen pred bolnicu od njenog osnivanja i slobodno možemo da kažemo, bez lažne skromnosti, da smo taj ispit zajedno, svi zajedno položili, sa najvišom ocenom”, ističe direktor Opšte bolnice u Subotici dr Slobodan Puškar.

To ne znači da se u bolnici nisu radili porođaji, operacije, stentovi, lečenja svega što nije kovid. Naprotiv.

„Svo vreme trajanja kovid infekcije i angažovanja ogromnih resursa u kovid delu bolnice, ni ostali pacijenti nisu bili zapostavljeni i ne smeju biti zapostavljeni i nisu ni sada zapostavljeni“, istakao je on.

Pandemija korona virusa već dve godine odlaže početak sveobuhvatne rekonstrukcije ove institucije. Pokrajinska Vlada je u poslednjih pet godina u njeno opremanje uložila više od tri stotine miliona dinara.

„Planiramo da ta ulaganja budu još i veća, prvenstveno čim se završi epidemija, odnosno čim se steknu uslovi da se započne sa građevinskim radovima rekonbstrukcije bolnice i da se ovi radovi u što kraćem roku i privedu kraju”, rekla je zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo Dr Olivera Ivanov.

Do tada, bolnica nastavlja rad najvećim delom u zgradi koja danas slavi pedeseti rođendan, ali i u objektima koji su stari više od jednog veka.

„Instituciju ne čine objekti, instituciju ne čine zgrade, ne čine ni neka druga sredstva, već instituciju znače i čine ljudi. I ja bih se u ime Skupštine Grada Subotice želeo zahvaliti svima vama”, poručio je predsednik Skupštine grada Subotica Balint Pastor.

Sa svojih 180 godina rada, Opšta bolnica u Subotici predstavlja jednu od najstarijih bolnica ne samo u Srbiji, već i u regionu.

Tagovi:

Pročitajte još: