logo transparend vojvodina uzivo

Subotičanke doje češće od republičkog proseka

SUBOTICA – Svetska nedelja dojenja se obeležava po 31.put i to svake prve nedelje avgusta sa ciljem podizanja svesti o značaju dojenja za zdravlje majke i bebe, kao i podške majkama koje doje.

Dojenje je zlatni standard ishrane beba u najranijem dobu, poručuju iz Patronažne službe Doma zdravlja i navode da prema njihovim podacima Subotičanke doje češće u odnosu na republički prosek, pa tako od oko 500 beba rođenih ove godine, njih 72 odsto dobilo je majčino mleko.

Benefiti dojenja su mnogi, majčino mleko je najkvalitetnija hrana za bebe, dok je za majke to najbolji način da razviju odnos sa svojim novorođenčetom, kažu iz Patronažne službe Doma zdravlja i napominju da dojenje može da odigra važnu ulogu i u psihomotornom razvoju deteta.

„Preporuka dojenja na zahtev je nešto što je jako bitno u tim prvim danima, a što se tiče same dužine dojenja, naravno da je što duže to bolje, ukoliko ne bude neka druga trudnoća ili neki razlog da mora da se zaustavi, ali u principu je procena majke važna. Majčino mleko je vrlo bitno, tako da što duže je bolje da se doji, nema nekog standarda u tome, procena je majke  i toga koliko može tehnički dugo da doji dete“ – pojašnjava Ksenija Vujković Lamić, patronažna sestra u  Domu zdravlja

Podaci pokazuju da u Srbiji oko 60 odsto majki doji, dok Subotica, gledano prvih sedam meseci ove godine odskače od proseka. Iz Patronažne službe kažu da su zadovoljni brojem žena koje su uspele da uspostave laktaciju i dodaju da većina sa dojenjem prestaje kada dete ima godinu dana, odnosno kada se vrate na posao.

„Svake godine anketiramo porodilje o dojenju i do šest meseci starosti deteta veliki je procenat majki  koje uspostave laktaciju i izdrže u dojenju , sa šest meseci se malo to smanji jer se uvodi mešovita ishrana, a najveći broj opada sa oko godinu dana kada majke kreću da rade. Zato je akcenat ove godine da se zajednica na poslu ili uz posao da se da značaja tom delu, jer tu najveći broj majki prestaje da doji.“

Svaka majka ima mleko i može da uspostavi laktaciju, uz izuzetak određenih medicinskih razloga, navodi sagovornica i podvlači značaj podrške majkama, kako psihičke, tako i fizičke.

„Prvi korak je kontaktu u bolnici u porodilištu, i u ta prva dva sata on je najbitniji da se krene sa laktacijom, i u prvih mesec dana kako pitate majke sigurno će reći da nije lako. Iz našeg ugla je lakše, ali je naša podrška jako važna u tim prvim danima, da psihički podržimo majku, kao i da fizički objasnimo kako to sve ide.“

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.