logo transparend vojvodina uzivo

Subotičani čuvaju planetu

dan planete - subotica
SUBOTICA – Pod sloganom „Shvati svete da živiš od planete“ i u našem gradu je obeležen Dan planete Zemlje. Događaj je organizovao Gradski odbor „Zelenih Subotice“.

Centar grada u subotu bio je u znaku reciklaže i humanost, a bio je posvećen najmlađima, jer kako poručuju iz Zelenih Subotice upravo deca mogu da nas nauče odogovrnom ponašanju i tome kako se čuva planeta i životna sredina.

„U fokusu projekta „Shvati svete da živiš od planete“ su deca, jer su oni glavni pokretači i oni su ti koji navike usvajaju brže nego odrasli i veoma su dosledni. Zato smo osmislili niz kreativnih i edukativnih aktivnosti kako bi im približili važnost očuvanja planete Zemlje, kao i značaj recikliranja otpada. Na mladima svet ostaje i verujemo da će naši najmlađu sugrađani izrasti u ekološki osvešćene građane. Učešće su uzeli đaci iz osnovnih škola „10. oktobar“ i „Jovan Mikić“, kao i učenici škola „Dr Svetomir Bojanin“ i „Dositej Obradović“  što nam je naročito drago jer je izuzetno važno da radimo na inkluziji dece“ – rekla je Tijana Mijović, članica GrO Zeleni Subotice

Osim podizanja svesti i ukazivanja na značaj reciklaže, akcija je imala i humanitarni karakter, budući da su prikupljana sredstva za Lea Milića koji je otputovao u Tursku po novu dozu matičnih ćelija, ali nedostaje novca za sledeću terapiju koja je zakazana u maju.

Veliki broj sugrađana odazvao se akciji i sami su doneli čepove, koji su nakon što su poslužili za veliki mozaik donirani Udruženju „Čepom do osmeha“ koje od novca dobijenog prodajom kupuje pomagala za decu sa inavliditetom.

„Subotičani su vrlo aktivni u sakupljanju plastičnih čepova . U našem gradu na mesečnom nivou se sakupi tona čepova, a kutije se nalaze u vrtićima, školama i brojnim trgovinskim. Samo prošle godine pomogli smo 12 mališana, a od 2012. godine (osnivanje organizacije „Čepom do osmeha“) do danas obezbeđena su pomagala za 77 dece“ – dodaje Marijana Vidović, koordinatorka „Čepom do osmeha“ za Suboticu.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.