logo transparend vojvodina uzivo

,

Subotica: Žetva se zahuktava, pšenica će dati kvaliteta rod

SUBOTICA – U subotičkom ataru žetva je u punom jeku, kombajni se trenutno uglavnom mogu videti u uljanoj repici, nakon čega će uslediti skidanje pšenice.

Stručnjaci očekuju da će se žetveni radovi okončati krajem naredne sedmice, a da će prosečni prinosi pšenice i ječma biti iznad višegodišnjih proseka, dok će uljana repica dati znatno manje nego ranijih godina.

Žetva ječma koja je počela u prvim danima juna okončana je, a na 3.900 hektara koliko je zauzimala ova kultura, ostvaren je prosečni prinos od oko 6,5 tona po hektaru. Nakon toga usledili su uljana repica i pšenica, gde je žetva još uvek u punom jeku.

„Trenutno se najviše skida uljana repica, prinosi se kreću od 1.500 do 3.500 kilograma po hektaru, a prosek na nivou grada će verovatno biti nešto ispod 2,5 tone, jer je više lošijih nego dobrih parcela, što je možda najniži prinos u poslednjih nekoliko godina. Možemo reći da su se ove vremenske prilike odrazila na uljanu repicu, jer smo imali rano cvetanje, onda smo imali jedan period hladnog vremena i kasnije kada je repica intenzivno nalivala ljuske bio je sušni period, tako da kiše koje su došle malo su zakasnile kod uljane repice“ – pojašnjava direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, Damir Varga.

Nakon što se završi žetva uljane repice na oko 6.200 hektara, ratarima preostaje još pšenica. Nje je najviše, zauzima površinu od 20.300 hektara, a do sada je obrađeno oko 3.000.

„Tek se očekuje intenzivno skidanje pšenice, počelo je da se skida, možda je do sada skinuto petnaestak procenata površina pod pšenicom, očekujem da ako vremenske prilike dozvole da će do kraja naredne nedelje biti završena žetva pšenice.“

Procene su da će se prinos kretati od 5,2 do 7,6 tona po hektaru, pa će prosek pšenice biti nešto slabiji nego kod ječma i iznosiće oko 6,2 tone, ali se očekuje kvalitetan rod.

Pročitajte još:

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.