Subotica: Vanredna obnova gazdinstava do kraja meseca

SUBOTICA – U toku je vanredna obnova registracije poljoprivrednih gazdinstava, a iz Poljoprivredne stručne službe pozivaju sve poljoprivredne proizvođače da svoje gazdinstva registruju do 31.marta putem aplikacije e-Agrar, jer je to i jedan od preduslova za dobijanje subvencija.

Vanredna obnova počela je 20.marta i trajaće do kraja meseca, a u tom periodu svi poljoprivrednici koji imaju registrovano gazdinstvo trebalo bi da registraciju obnove elektronskim putem, odnosno u aplikaciji e-Agrar, dok stočari treba i da usaglase podatke u veterinarskoj bazi.

„Prethodno su morali da dobiju elektronski broj i na osnovu mobilne aplikacije ili elektronskog potpisa da  se prijave na e-Agrar i unesu svoje parcele, zapravo promenu biljne strukture za ovu godinu. Ovo se odnosi na ratare, a važno je i da stočari koji imaju upisane životinje u svoja gazdinstva, odnosno imaju HID pored broja gazdinstva, treba da usaglase svoje podatke u HID-u, odnosno u veterinarskoj bazi“ – kaže Anica Marcikić iz  Poljopriredne stručne službe.

U subotičkom ataru ima oko 6000 gazdinstava, a mnogi nisu digitalno pismeni,  pa sagovornica napominje da je najvažnije za registraciju da imaju android telefon novije generacije.

„Svih ranijih godina se obnova mogla raditi, ali u većini slučajeva se nije gazdinstvo obnavljalo nego je išlo automatski. Znači ovo je prva godina kako se mora uraditi obnova registracije, jer je to jedan od preduslova za dobijanje subvencija, koja su direktna plaćanja ili plaćanja po hektaru.“

Detaljnije informacije proizvođači mogu da dobiju i u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: