Subotica: Vakcine imaju ključnu ulogu u iskorenjivanju zaraznih bolesti

vakcina
SUBOTICA – Poslednji slučaj velikih boginja u svetu zabeležen je 1977.godine, dok su zarazne bolesti dečja paraliza i male boginje pred potpunim iskorenjivanjem, poručuju epidemiolozi povodom Nedelje imunizacije i ističu da je to najveći uspeh vakcinacije. Ipak, za sve ovo je neophodan visok vakcinalni obuhvat, koji je proteklih godina u našoj zemlji pao ispod obaveznih 95  odsto.

Vakcinacija se u Srbiji sprovodi već čitav vek, ali se preokret dešava 1946.godine kada su uvedene vakcine protiv tetanusa, a potom i protiv difterije. Tokom narednih nekoliko decenija dostignut je visok vakcinalni obuhvat, zahvaljujući kom je došlo do kontrole ili eliminacije nekih zaraznih bolesti – poslednji slučaj dečje paralize u Vojvodini zabeležen je pre 60 godina, ni liringijalna difterija ne beleži se već nekoliko decenija, navodi epidemiolog dr Nebojša Bohucki i dodaje da su i druge vakcinalno-preventabilne bolesti stavljene pod kontrolu.

„Međutim da bi ostala ovako povoljna epidemiološka situacija vakcinalno-preventabilnih bolesti neophodno je da se održava visok vakcinalni obuhvat od najmanje 95 procenata. Do pre nekoliko godina on je bio na zadovoljavajućem nivou, ali tokom polsednjkih godina došlo je do smanjenja, ne samo u Subotici, već i u čitavoj državi. Konkretno došlo je do naročito zabrinjavajućeg pada obuhvata vakcinom MMR“- upozorava dr Bohucki.

Pad vakcinalnog obuhvata može dovesti do ponovne pojave nekih zaraznih bolesti koje su smatrane eliminisanim, podseća sagovornik i poziva roditelje da vakcinišu decu.

„Imunizacija je jedan od najznačajnijih vidova prevencije niza zaraznih bolesti, čemu u prilog govori činjenica da su velike boginje u svetu iskorenjene, dok se dečja paraliza sada beleži samo u Avganistanu i Pakistanu. Kada su morbile, odnosno male godinje u pitanju, na nekih kontinentima su takođe iskorenjene, a sporadično se javljaju uvezeni slučajevi.“

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.