Subotica: Usevima uljane repice potrebna zaštita od štetočina

uljana repica
SUBOTICA – Uljana repica se u subotičkom ataru  trenutno  nalazi u fazi od razvijenog kotiledona do razvijenog četvrtog lista, a poljoprivredni proizvođači bi trebalo da obrate pažnju na zaštitu useva.

Za uljanu repicu predstoji kritičan period, jer joj preti pojava tri štetočine: repičine lisne ose, lisne vaši i buvača, kažu  iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe i dodaju da je upravo ovaj period od nicanja do razvijenog šestog lista i najkritičniji za mlade useve.

„Za repičinu lisnu osu je karakteristično da štetu pričinjavaju  pagusenice koje se hrane lisnom masom, a najaktivnije su u najtoplijem delu dana u popodnevnim časovima. Lisne vaši mogu da nanesu direktnu štetu, ali je mnogo značajnija indirektna, jer mogu biti prenosnici fitopatogenih virusa. Buvači mogu da uspore razvoj biljaka ili da dovedu do kržljanja i uginjavanja zbog povećane osetljivosti na izmrzavanje“ – pojašnjava Nikola Ostrogonac, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

Ipak, zaštita nije potrebna na svim parcelama na kojima je zasejana uljana repica, pa se proizvođačima savetuje da pregledaju njive i utvrde da li su štetočine prisutne  u usevima. Ukoliko utvrde da je zaštita potrebna, tada bi trebalo pristupiti primeni hemijskih mera zaštite nekim od registrovanih insekticida.

Uljana repica je sejana od kraja avgusta do polovine septembra, a ove godine se beleži i povećanje površina pod ovom kulturom.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: