logo transparend vojvodina uzivo

Subotica ugostila Moskovski sinodalni hor

SUBOTICA – Muzika prikazuje ono što se rečima ne može iskazati, a u vezi čega je nemoguće ćutati, kaže Viktor Igo.
Foto: Vojvodina uživo

E baš takav osećaj zajednički je ljubiteljima  ruske horske muzike koji su u petak imali priliku i zadovoljstvo  da  uživaju u pojanju Moskovskog sinodalnog hora, najstarijeg duhovnog hora Rusije, koji je uoči  koncerta u kripti Hrama Svetog Save, u okviru tradicionalne manifestacije „Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji“, održao koncert u Većnici subotičke  Gradske kuće. Koncertu koji je organizovala Eparhija bačka i  srpska pravoslavna Crkvena opština subotička  prisustvovao je i savetnik ambasade Rusije u Srbiji Vladlen Zelenin.

Foto: Vojvodina uživo

Hor pod dirigentskom palicom mladog Mihaila Kotelnikova  dobijao je burne aplauze  posle svake liturgijske pesme, i posebno dugačak i topao aplauz bio je na kraju jednočasovnog nastupa kada su Moskovljani izveli „Tamo daleko“, i razgalili subotičku publiku koja je ispunila salu do poslednjeg mesta.

Foto: Vojvodina uživo

Moskovski sinodalni hor jedan je od najstarijih profesionalnih horova u Rusiji, osnovan u Moskvi 1721. godine ukazom Petra Velikog, a danas  mešoviti hor broji 80 članova, čiji je umetnički rukovodilac Aleksej Puzakov, zaslužni umetnik Rusije, a dirigent mladi Mihail Kotelnikov.

Njegovi počeci datiraju još i ranije. Nime, ukidanjem ruske Patrijaršije 1700. godine i osnivanjem Svetog sinoda, hor crkvenih pojaca pri Uspenskoj sabornoj crkvi Moskovskog Kremlja preimenovan je u Sinodalni. Repertoar hora su tada činila isključivo dela duhovne muzike. Na prelazu iz 19. u 20. vek hor postaje bogatiji uvođenjem svetovne muzike i aranžmana ruskih narodnih pesama, a iz Ruskog doma ističu da su mnogi ruski kompozitori namenski pisali za Sinodalni hor dok je, kako je zabeleženo, „u njegovim aktivnostima učestvovao i Petar Iljič Čajkovski“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.