Subotica: Udruženje „Jedna uz drugu“ dve godine pruža podršku ženama sa rakom dojke

udruženje - subotica
SUBOTICA – Udruženje za podršku ženama obolelim i lečenim od raka dojke „Jedna uz drugu“ postoji već dve godine, a za to vreme pomoglo je mnogim ženama koje boluju od karcinoma.

Kako kažu iz Udruženja, članica im nažalost ne nedostaje, jer se u našem gradu rak svake godine otkrije kod više od stotinu žena. Mesec borbe protiv raka dojke „Jedna uz drugu“ će simbolično završiti rekreativnom šetnjom.

Iako osnovano sa ciljem podrške ženama sa rakom dojke, Udruženju „Jedna uz drugu“ su se obraćale i žene obolele od drugih oblika karcinoma i leukemije, jer kako predsednica Milica Pećerić napominje, procedura je za sve ista, sve prolaze kroz istu muku i borbu, a iskustvo nekoga ko je kroz sve prošao mnogo znači osobama koje su se tek suočile sa dijagnozom kancera.

„Žena je nažalost sve više i sve se uglavnom uključuju u nekom periodu svog oboljenja, još uvek je ta  bolest tabu i naša svrha postojanja je da to ne bude tako.  Još uvek je teško naterati žene da otvoreno o tome pričaju, ustručavaju se i da dođu tu kod nas i sa nama pričaju, a kad  dođu onda se opuste“ – kaže Milica Pećerić, predsednica Udruženja „Jedna uz drugu“ i dodaje – „Iz ličnog iskustva zna da kad vidite jednu ženu koja je bolest ostavila iza sebe nekoliko godina, to je veliko ohrabrenje u tom momentu kad se vi suočavate sa tom dijagnozom koja se još uvek u društvu tretira kao smrtna presuda i onda je pomislite pa ove žene su sve izdržale i preživele  i ja ću.“

Kako bi se približile i  ženama u ruralnim sredinama, članice Udruženja su prošle godine započele i projekat „Zdrava majka – zdrava porodica“, tokom kog su u Hajdukovu, Čantaviru, Kelebiji i Bajmoku organizovane edukativne radionice i predavanja.

Udruženje „Jedna uz drugu“ u petak 31.marta organizuje rekreativnu šetnju sa ciljem podizanja svesti o značaju preventivnih pregleda. Šetnja kreće od zgrade Narodnog pozorišta u 17 časova.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: