logo transparend vojvodina uzivo

Subotica: Tribina „Zdrave granice – zdrava igra“ (FOTO)

SUBOTICA – Stručna tribina na temu prevencije bolesti zavisnosti od igara na sreću „Zdrave granice – zdrava igra“ u organizaciji udruženja AGOS održana je na Radničkom univerzitetu u Subotici. 

Bila je ovo osma tribina koju je održalo Udruženje AGOS koja je namenjena stručnoj javnosti sa temom prevencije bolesti zavisnosti od igara na sreću koja je od velikog značaja za društvo u celini.

Predsednik udruženja Dragan Škrbić, proslavljeni sportista i reprezentativac, istakao je da je u fokusu Udruženja rad na prevenciji zavisnosti od igara na sreću. Uz pomoć ovakvih tribina pokreću se dijalozi i povećava svesti o značaju prevenciji i edukaciji kako preventivno reagovati da bi se smanjio rizik od posledica.  Želja je da se ukaže na to koje su granice zdravog igranja.

Stručno predavanje održala je dr Olivera Sbutega Filipović, specijalista psihijatrije iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu, Drajzerova. 

„Potrebno je da se napravi razliku između toga šta je zabava i na koji način može odgovorno da se kocka ili kladi, a kada to prerasta već u problem. Postoje određeni znaci kada se iz tog nekog odgovornog kockanja prelazi u rizično, odnosno problematično kockanje. Neki od prvih znakova su da se više novca troši, provodi se veći vremenski period u takvim objektima i počinje se sa prikrivanjima u porodici. Potrebno je da reagujemo na vreme, da razgovaramo, imamo strpljenja bez očekivanja da će osoba koja ima problem sa kockanjem razumeti šta joj kažemo. Adolescencija je sama po sebi rizičan period, znamo da je kockanje ilegalna radnja do 18. godine života, ali naši mladi sa tim se susreću već od 16 godine života. Pacijenti sa zavisnošću od kockanja su najčešće između 20 i 40 godine, uglavnom muške populacije“

Tribini su prisustvovali članovi Gradaskog veća iz resora socijalne zaštite, sporta i omladine Ilija Đukanović i Nataša Aleksić kao i sekretar Sportskog saveza Subotice, Dejan Vuković koji su bili suorgnaizatori ove stručne tribine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.