Subotica: Trening vožnja za motocikliste povećava njihovu bezbednost z saobraćaju

TRENING VOŽNJE - SU
SUBOTICA – Kako bi povećali bezbednost vozača motora, Savet za bezbednost saobraćaja Grada Subotice organizovao je trening bezbedne vožnje za motocikliste i mopediste na poligonu auto-pijace.

Polaznici treninga su imali priliku da se upoznaju sa raznim situacijama u kojima će se naći u saobraćaju, te da kroz praksu nauče kako da na bezbedan i pravilan način budu učesnici saobraćaja i time unaprede svoje vozačke sposobnosti.

Svake godine širom Srbije održi se desetak ovakvih treninga, a ovo je treći u našem gradu.

Edukaciju su radili pripadnici Centra za stručno obrazovanje koncept 192, a kako napominju iskustvo im je pokazalo da slični treninzi u značajnoj meri podižu nivo znanja motociklista, čime oni postaju bezbedniji učesnici u saobraćaju, koji bolje poznaju svoje i sposobnosti svog  vozila. Najčešće greške koje se uočavaju u praksi su neprepoznavanje sopstvenog stanja u vožnji, kao i nedostatak iskustva u manipulaciji motociklom pri malim brzinama i pri naglim manevrima.

„Studije iz Evropske unije govore da u nekih 70 odsto slučajeva motociklista nije glavni uzročnik saobraćajne nezgode u kojoj učestvuje, već neko drugo motorno vozilo. Samim tim,a akcenat je da prepoznamo situacije ispred nas kada učestvujemo u saobraćaju kojima mogu doprineti drugi. Ovakvim treninzima podiže se nivo svesti kod motociklista, kako bi upravo to uspeli da urade“ – kaže Andrija Milenković, trener bezbedne vožnje.

Motociklisti su jedna od najugroženijih kategorija u saobraćaju, navode iz gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja i podsećaju da su vozači motocikala tokom vožnje nezaštićeni, a da pritom mogu da razviju brzine identične ili čak i veće od automobila. Interesovanje učesnika je bilo veliko, ali je mesta bilo samo za dvadeset vozača.

„Imali smo priliku ranijih godina da vidimo da lica koja dosta dugo voze motocikli i moglo bi se reći da su iskusni, a da nisu znali da pravilno sede na motoru, da pravilno drže volan, da imaju pravilno pripremljene prste na kočnici ili na kvačilu i slično, što u rizičnim situacijama, onim krajnje graničnim situacijama koje razlikuju da li će se desiti možda sobraćajna nezgoda, da li ćete pogrešiti ili nećete može da vam život znači“ – zaključuje Petar Pantelinac, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Subotica.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: