Subotica: Tokom oktobra uhvaćeno 12 učinilaca krivičnih dela

SUBOTICA – Na području koje pokriva Policijska uprava u Subotici u toku meseca oktobra ove godine evidentirana su ukupno 232 krivična dela što je neznatno više u odnosu na isti mesec prošle godine kada je evidentirano 197 krivičnih dela, saopšteno je iz Policijske uprave Subotica.

Takođe, u mesecu oktobru rasvetljen je veći broj krivičnih dela i ostvaren procenat od 44,17%.

Zahvaljujući većem broju policajaca na ulicama, u toku oktobra na delu je uhvaćeno 12 učinilaca različitih krivičnih dela (učionioci krađa i teških krađa).

U proteklom mesecu kod evidentirana dva krivična dela teška telesna povreda, a maksimalnim angažovanjem policije postignut je procenat rasvetljavanja od 100%.
U izveštajnom periodu nije bilo evidentiranih krivičnih dela teško ubistvo, razbojništvo, iznude niti je bilo registrovanih napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Dobar primer rada, napominje se u saopštenju, jeste da je tokom prethodnog meseca rasvetljeno i 44 odsto krađa kao i skoro 31 procenat teških krađa.

U cilju povećanja bezbednosti, kako na području samog grada Subotice tako i na periferiji, sa akcentom na područja uz šumski pojas sa mađarskom granicom, subotička policija svakodnevno preduzima opsežne mere na sprečavanju ileganih migracija sa pripadnicima više organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe, ono što je između ostalog, jedan od prioriteta, kako u prethodnom periodu tako i u mesecu oktobru, je da se narko-dileri sklone sa ulica i da ne budu u blizini dece te je tako tokom prošlog meseca u 23 akcije zaplenjeno skoro kilogram narkotika odnosno nešto manje od pola kilograma marihuane, oko 400  grama kokaina i manji broj lekova sa liste psihoaktivnih supstanci.

Bezbednost u saobraćaju – saobraćajni prekršaji (alkohol, brzina, vožnja pod uticajem narkotika itd) su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda. Saobraćajna policija, u oktobru 2023. godine, sankcionisala je preko 5.000 prekršaja.

U oktobru ove godine evidentirane su 52 saobraćajne nezgode, u kojima je život izgubila jedna osoba, teško je povređeno 11, a lakše 32 osobe.

Podaci javnog reda i mira pokazuju da su područje grada Subotice kao i područja opština Bačka Topola i Mali Iđoš, bezbedni, gde u prošlom mesecu nije evidentiran nijedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Tokom oktobra ove godine evidentirana su 34 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira što je neznatno smanjenje u odnosu na isti period 2022. godine.
Takođe, u izveštajnom periodu nije bilo prekršaja zasnovanih na nacionalnoj, rasnoj i verskoj mržnji i netrpeljivosti.

Jedan od važnijih zadataka policije u ovoj godini bio je da se da i pun doprinos nesmetanom i bezbednom održavanju svih javnih okupljanja kojih je u prošlom mesecu bilo 181 sa prisustvom skoro 26.000 posetilaca. Od ukupnog broja javnih okupljanja najveći je bio sportskog karaktera, čak 157.

Evidentiran je i veliki broj obezbeđenja odnosno 124 redovna i 179 vanrednih koje su policijski službenici Policijske uprave u Subotici izvršili nesmetano, doprineo je da se bezbednost svih lica i učesnika i posetilaca, održi na najvišem nivou.

Na području koje pokriva Polcijska uprava u Subotici tokom oktobra, pripadnici Odeljenja za vanredne situacije, Sektora za vanredne situacije MUP–a, intervenisali su na gašenju ukupno 46 požara u kojima su dve osobe povređene.

Pripadnici Policijske uprave u Subotici u svim nabrojanim izvršenim zadacima trudili su se da daju svoj maksimum, ponašajući se profesionalno i odgovorno i time doprinesu stvaranju povoljnog bezbednosnog okruženja na području koje pokriva ova policijska uprava.

Takođe, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici nastaviće i dalje da kako preventivnim tako i represivnim aktivnostima, doprinesu da se svi sugrađani osećaju bezbedno i da se broj krivičnih dela i prekršaja smanji, piše u saopštenju.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: