logo transparend vojvodina uzivo

,

Subotica: Stiže pomoć države za mlečno govedarstvo

Anica Marcikić
SUBOTICA – Direkcija za robne rezerve opredelila je 15.000 tona merkantilnog kukuruza kao pomoć uzgajivačima mlečnih krava.

Proizvođači koji ispunjavaju uslove, između ostalog  da imaju između 1 i 50 krava, te da nisu u zakupu državnog zemljišta mogu da se prijave zaključno sa 23.novembrom. Maksimalna količina kukuruza koja se daje po grlu je 240 kilograma.

Bespovratna isporuka merkantilnog kukuruza namenjena je za registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgojem mlečnih krava, odnosno ženskih grla goveda koja su starija od 24 meseca u trenutku objave javnog poziva.

„Uzgajivač mlečnih krava koji može da ostvari pravo na pomoć u isporuci merkantilnog kukuruza jeste fizičko lice, nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koji je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu u tekućoj godini, da je upisan u Centralnu bazu podataka o obeležavanju životinja i u ovoj bazi ima od 1 do 50 mlečnih krava, koje su u njihovom vlasništvu ili su vlasništvu člana njegovog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva“ – pojašnjava Anica Marcikić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Subotica.

Pored toga, proizvođači moraju da ispune još dva uslova: da nisu u zakupu zemljišta u državnoj svojini, te da su premiju za kravlje mleko ostvarili u 2021.godini.

„Uz obrazac prijave podnosilac prilaže i izvod iz Registra poljoprivrednih gazdinstava, kao iz Uprave za trezor, filijala Subotica njihovo brojčano stanje goveda, takozvani HID. Potrebno je dostaviti i od veterinarske službe spisak mlečnih krava na gazdinstvu.“

Prikupljena dokumentacija mora da glasi na podnosioca zahteva i ne sme da bude starija od 15 dana,  a dostavlja se Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi.

„Veoma je kratak rok da bi  proizvođači mogli prikupiti ovu dokumentaciju, a važno je da znaju da se obrazac prijave i sva ova dokumentacija šalju preporučeno u zatvorenoj koverti na ime Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, sa naznakom prijava za ostvarivanje prava za pomoć uzgajivačima mlečnih krava.“

Javni poziv je otvoren do 23.novembra, a obrazac prijave može se pronaći na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 

 

 

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.