Subotica: Solarni paneli na devet javnih objekata

U sklopu projekta “Energy efficient public power – E2P2”, koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske, u narednom periodu predviđeno je postavljanje solarnih palena na devet javnih objekata u Subotici.

Solarni paneli biće postavljeni na Tehničkoj školi “Ivan Sarić”, Politehničkoj školi, Osnovnoj školi “Sonja Marinković”, Osnovnoj i srednjoj školi “Žarko Zrenjanin”, Domu za decu ometenu u razvoju “Kolevka”, Predškolskoj ustanovi “Naša radost”, Novoj opštini, Otvorenom univerzitetu i Sportsko-rekreativnom centru “Prozivka”.

Kako objašnjavaju iz Službe za lokalni ekonomski razvoj, početak realizacije projekta se očekuje u narednom periodu, a navedenim objektima trebalo bi da omogući veću uštedu u električnoj energiji, ali i da doprinese smanjenju emisije ugljen-dioksida.

– Fotonaponske elektrane su ukupne snage 371 kW, što daje maksimalnu godišnju proizvodnju električne energije od 445.000 kWh, a samim tim i smanjenje emisije ugljen-dioksida od 489 tCO2. Svaka elektrana ima paralelan rad sa distributivnim sistemom električne energije, gde se deo energije predaje u distributivni sistem električne energije, a deo koristi za napajanje sopstvenih potrošača – objašnjavaju iz Službe za lokalni ekonomski razvoj.

Ovo je prvi projekat postavljanja solarnih fotonaponskih panela na javne objekte u Subotici, a kako dodaju iz Službe za lokalni ekonomski razvoj, istovremeno i jedan od pionira za javne objekte u Srbiji. Ukupna vrednost investicije iznosi nešto više od 47 miliona dinara, a u sklopu projekta predviđeno je i postavljanje dve solarne klupe i jednog solarnog drveta u našem gradu.

– Svakako da je električna energija iz obnovljivih izvora energije najčistija i kao takva predstavlja budućnost u proizvodnji i korišćenju energije – poručuju iz Službe za lokalni ekonomski razvoj.

Tagovi:

Pročitajte još: