Subotica: Škola dobila vrednu donaciju – stolicu koja olakšava pristup osobama sa invaliditetom

donacija-skola-su
SUBOTICA – Osnovna škola „Sonja Marinković“ dobila je kosu stepenišnu stolicu, koja olakšava pristup osobama sa teškoćama u kretanju. Stolicu je donirala kompanija „Systematic doo“ iz Subotice.

Primopredaji stepenišne stolice prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tim povodom, izjavio da lokalna samouprava, inače, ima izvanrednu saradnju sa subotičkim privrednicima koji se odazivaju na svaki poziv Grada.

Osnovna škola „Sonja Marinković“ je, dodao je, 2018. godine potpuno rekonstruisana sredstvima Grada Subotice i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, današnjeg Ministarstva za javna ulaganja, u visini od 74 miliona dinara.

„Škola je tada opremljena najmodernijim nameštajem i najsavremenijom opremom tako da su se stekli uslovi za kvalitetno obrazovanje učenika koji je pohađaju. Naglasio bih da je Grad je od 2016.godine  samo u opremu, sanaciju, adaptaciju i izgradnju objekata osnovnog i srednjeg obrazovanja izdvojio 405.2 miliona dinara i da je u budžetu Grada za ovu godinu za osnovno obrazovanje opredeljeno 486, 5 miliona dinara. Svi ovi podaci govore sa kojom posvećenošću se lokalna samouprva odnosi prema našim mladim Subotičanima, to jest prema osnovnom i srednjem obrazovanju. Istakao bih i da je ovogodišnji budžet za obrazovanje za 70,2 miliona dinara veći u odnosu na 2023. godinu“, naveo je gradonačelnik Bakić.

Prema njegovim rečima, lokalna samoupava pruža pomoć subotičkim školama i kod pripreme projektne dokumentacije radi apliciranja na konkurse iz inostranih fondova, kao i na konkurse pokrajinskih i republičkih institucija.

„Takođe, imamo fantastičnu saradnju sa pokrajinskim i republičkim institucijama. U proteklih nekoliko godina u objekte za osnovno i srednje obrazovanje, vrtiće, učeničke i studentske domove, kao i u sve objekte od vitalnog zanačaja za obrazovanje, uložilo se više nego u prethodnih nekoliko decenija. Lokalna samouprava će nastaviti sa podrškom i velikim ulaganjima u obrazovanje i sve obrazovne institucije na teritoriji našeg grada istom žestinom, ako ne i jače nego do sada“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Direktor Osnovne škole „Sonja Marinković“, Pajica Bašić, izrazio je zahvalnost Gradu Subotici i kompaniji „Systematic“ što su imali sluha i prepoznali ovakvu potrebu ove škole.

U Osnovnu školu „Sonja Marinković“ trenutno ide 775 učenika u dva objekta – navodi direktor Pajica Bašić i dodaje da jedna učenica ima teškoće u kretanju, zbog čega im je donacija od velikog značaja. Stolica je postavljena na stepenište objekta  u kom nastavu pohađaju viši razredi.

Donator i vlasnik kompanije Žarko Radonjić  je ujedno i roditelj učenika OŠ „Sonja Marinković“, ističe Bašić i podseća da iako se rukovodstvo trudilo da osobama sa teškoćama u kretanju olakša pristup školi, objekat nije bio u potpunosti prilagođen, pa su stepenice uvek predstavljale prepreku.

„Te stepenice će možda nekom izgledati male, ali kada neko ima problema sa hodom, to je za njega velika prepreka i utoliko nam je draže što je došlo do sluha kod ljudi koji su prepoznali da je ovako nešto potrebno našoj školi, prevnstveno Grad Subotica i Žarko koji je ujedno i naš roditelj, pa je bio upoznat sa problemom” rekao je direktor škole.

On je ovom prilikom gradonačelniku Stevanu Bakiću i donatoru Žarku Radonjiću uručio zahvalnice za „humanost, veliko srce i podršku u radu“.

donacija-subotica
Foto: Vojvodina uživo

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.