logo transparend vojvodina uzivo

Subotica: Simulacija nesreće sa smrtnim ishodom i ove godine upozorenje za maturante

simulacija
SUBOTICA – Subotička policija, Vatrogasno-spasilački bataljon, Služba hitne medicinske pomoći, Crveni krst Subotica i JKP “Pogrebno” su i  ove godine organizaovali simulaciju saobraćajne nezgode, a subotički srednjoškolci su imli priliku da na licu mesta vide kako samo jedna greška i loša procena može da košta mlade života i zbog čega nikada ne treba da voze u alkoholisanom stanju, kao i da ne sedaju u automobil sa pijanim vožačem.

Simulacija saobraćajne nezgode organizovana je u okviru akcije MUP-a Srbije „Matura“.

„Jedna bezazlena tinejdžerska vožnja sa tragični krajem – pijani vozač izaziva sudar i ostaje neozleđen, dok je petoro dece povređeno. Život koji je za gimnazijaku Milicu tek trebalo da počne, tragično je prekinut. Umesto na maturu, ona odlazi u belom kovčegu” – tema je vežbe. „Iako je ovo vežba, ona je namenjena upravo maturantima i mladim vozačima kako bi uvideli opasnosti i izbegli nebezbedno ponašanje u saobraćaju” – poručuje  Ruben Pertet, oficir Odeljenja saobraćajne policije u Subotici.

“Cilj današnje simulacije je da mladi vozači shvate šta sve može da se dogodi zbog samo jedne greške i samo jednog trenutka nepažnje. Želeli smo da srednjoškolcima što vernije prikažemo kako izgleda jedna saobraćajna nezgoda, kako bi mogli da shvate koliku bol mogu da izazovu kod roditelja, među sobom i kako nebezbedno ponašanje u saobraćaju može da dovede i do fatalnog ishoda.”

Glavna poruka mladima jeste da nikad ne sedaju pored alkoholisanog vozača, ističu iz Službe hitne medicinske pomoći.

“Važno je da omladina bude svesna šta sve može da se dogodi ukoliko se ne poštuju pravila  u  saobraćaju, a kroz današnju simulaciju im je dočarana celokupna slika jedne saobraćajne nezgode u kojoj ima i povređenih i poginulih. Nijedan vozač ne sme da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola i nijedan suvozač ne sme da seda u kola sa pijanim vozačem, jer neće uvek najgore nastradati onaj koji napravi problem. Baš to smo imali priliku da vidimo i na današnjoj vežbi” – dodao je Žolt Sendi, glavni tehničar Službe hitne medicinske pomoći.

Od presudnog značaja u ovakvim nezgodama je i blagovremana prva pomoć, kažu iz Crvenog krsta Subotica.

“Naša organizacija i jeste najprepoznatljivija upravo po programu prve pomoći, a današnjom vežbom smo želeli i da srenemo pažnju našim sugrađanima i široj javnosti koliko je važno bezbedno ponašanje u saobraćaju, ali i koliko je značajno unesrećenom pružiti blagovremenu i adekvatnu prvu pomoć. U tom smislu Crveni krst Subotica organizuje edukacije iz ove oblasti” – poručuje Dijana Gabrić, stručni saradnik za prvu pomoć i delovanje u Crvenom krstu.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.