Subotica: Saveti MUP-a za bezbedno loženje

Vatrogasac
SUBOTICA – Period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše povećanje broj požara na građevinskim objektima.

Razlog tome su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektroinstalacija i neispravni električni uređaji. Svi ovi uzroci mogu se svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije apeluje na građane da budu odgovorni i prema sebi, svojim porodicama i svojim komšijama – da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da ne ostavljaju  uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela.

Takođe, da obrate pažnju i na sledeće mere bezbednosti tokom grejne sezone:

– Ne odlagati pepeo u plastične kontejnere i u blizini gorivog materijala,
– Ne ostavljajte malu decu bez nadzora u prostoriji sa šporetom ili pećima koje imaju ložište na čvrsto gorivo  ili električnom grejalicom,
– Ne ostavljajte uključene električne uređaje bez nadzora (isključite električne uređaje kada izlazite iz kuće).

Iz MUP-a apeluju na građane da, u slučaju da primete požar u građevinskim objektima, o tome odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 i slušaju savete vatrogasaca – spasilaca.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.