Subotica: Radovi na Železničkoj stanici biće gotovi do kraja februara, podvožnjak do kraja decembra (FOTO) (VIDEO)

OBILAZAK RADOVA ŽS
SUBOTICA – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obišao je radove na rekonstrukciji Železničke stanice u Subotici i tom prilikom najavio da izgradnja brze pruge teče po planu, da se radovi izvode i noću, te da će svi rokovi biti ispoštovani.

 

Subotica: Radovi na Železničkoj stanici
Foto: Grad Subotica

 

Podvožnjak u Maksima Gorkog biće pušten u saobraćaj do kraja decembra, zgrada Železničke stanice će biti rekonstruisana do kraja februara, dok će brza pruga Novi Sad – Subotica biti završena do kraja sledeće godine, ocenio je Vesić.

Zgrada Železničke stanice izgrađena je 1869.godine, dograđena 1873., a izgled po kojem je prepoznatljiva dobila je između dva svetska rata. Uskoro će dobiti i novo ruho, jer su u toku radovi na njenoj potpunoj rekonkstrukciji, a kako ministar građevinarstva, Goran Vesić, napominje, vodilo se računa o tome da se sačuvaju stari delovi u skladu sa uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika.

Subotica: Radovi na Železničkoj stanici
Foto: Grad Subotica

„Ova stanica će zaista označiti novi procvat Subotice, kao što je izgradnja pruge u drugoj polovini 19. veka takođe označila da Subotica počinje da se razvija. Sada će u 21.veku brza pruga koja će ići kroz Suboticu suštinski doneti mnogo dobra Subotici i zato je veoma važno za ovaj grad što se gradi brza pruga. Rekonstrukcija ove stanice će biti završena do kraja februara sledeće godine“ – izjavio je Vesić.

Subotica je bila najveće naseljeno mesto na trasi brze-pruge, što je bilo veoma  zahtevno, jer pruga prolazi kroz sam grad i nije bilo moguće menjati trasu, a od planiranih sedam podvožnjaka, nadvožnjaka i mostova, tri su već urađena, kaže Vesić.

Subotica: Radovi na Železničkoj stanici
Foto: Grad Subotica

„Kad kažem uradili, računam da je onaj u Maksima Gorkog završen , jer će biti završen do kraja decembra kako je obećano. Moram da se zahvalim kompaniji koja je radila u Maksima Gorkog, na vreme su tu uradili i na vreme su uspeli da prevežu grejanje. Trudili smo se da uradimo to u najkraćem mogućem roku, da ne bude dodatnih kašnjenja.“

Subotica: Radovi na Železničkoj stanici
Foto: Grad Subotica

Pored brze pruge Beograd-Subotica kojom će Subotičani počev od proleća 2025.godine do prestonice stizati za 70 minuta, u planu je izgradnja brze pruge i do Niša, dokle ćemo za nekoliko godina moći da stignemo za 170 minuta.

Do kraja novembra očekuje se i početak putničkog saobraćaja na pruzi Subotica-Segedin, naveo je Vesić i dodao da je napravljen privremeni granični prelaz gde će biti zajednička carina,  te da je rešen i problem saobraćanja naših vozova u Evropskoj uniji.

„Dogovorili smo se i rešeni su ti problemi, znači naši vozovi dobijaju te sertifikate i naš plan je da imamo polaske na svaka tri sata.“

Subotica: Radovi na Železničkoj stanici
Foto: Grad Subotica

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: