logo transparend vojvodina uzivo

Subotica: PU „Naša radost“ u „Erazmus plus“ programu – mališani uče u prirodi i ustanovama kulture

pu naša radost - subotica
SUBOTICA – Predškolska ustanova „Naša radost“ učestvuje u pet projekata u okviru „Erazmus plus“ programa, te sarađuje sa predškolskim ustanovama iz više od deset zemalja.

Kroz ove projekte, mališani uče o značaju očuvanja životne sredine, o vezi između nauke i umetnosti, a znanja stiču i van vrtića, odnosno u prirodi i ustanovama kulture.

Projekat „Play and learn in Nature“ realizuje se u saradnji sa predškolskim ustanovama iz Portugalije, Slovenije, Hrvatske i Poljske, a patrneri razmenjuju iskustva u vezi sa učenjem u prirodi.

–  O prirodi treba učiti u prirodi, jer to će rezultirati dobrobitima i za prirodu i za ljude. Upravo je to cilj ovog projekta. Partneri žive na različitim geografskim položajima i klimatima pa je upravo zbog toga interesantno i izazovno videti šta rade deca na planinama, na selu, kraj obale Atlantika, u brdovitim predelima ili u našoj ravnici – navode iz „Naše radosti“ – Partneri iz ovog projekta će u oktobru boraviti u našem gradu, kada će vaspitači Predškolske ustanove „Naša radost“, roditelji i predstavnici lokalne zajednice imati priliku da čuju iskustva partnerskih država.

Učenje van vrtića je cilj još jednog projekta pod nazivom „Wild Horizons – Outdoor Learning Experience“. U okviru ovog projekta deca uče u muzejima, bibliotekama i drugim ustanovama kulture.

– Partneri na ovom projektu dolaze iz Slovenije, Turske, Italije, Rumunije, Portugalije i Srbije. Tokom susreta uživo i preko platforme, partneri razmenjuju dragocena iskljustva u vezi sa učenjem van vrtića i na taj način uče jedni od drugih.

Učenje o značaju očuvanja životne sredine osnovni je cilj projekta pod nazivom „Children in Action against Climate Change“ u kom, osim PU „Naša radost“, učestvuju predškolske ustanove iz Poljske, Turske, Grčke i Španije.

– U ovom projektu deca i vaspitači bave se razumevanjem ciljeva održivog razvoja koji se odnose na pitku vodu, zdravlje, ugrožene vrste biljaka i životinja našeg regiona – objašnjavaju iz „Naše radosti“.

„If no Art, no Innovation“ je projekat koji se bavi proučavanjem veze između umetnosti i nauke, a tokom projekta fokus je na različitim vrstama umetnosti, kao i na slobodi izražavanja dece koja rade sa različitim prirodnim i nestrukturiranim materijalima.

– Posebno se fokusiramo na prirodu i njeno umetničko delo. Pronalazimo primere iz prirode koji su naučnicima poslužili kao model za mnogobrojne izume. Partneri dolaze iz Turske, Litvanije, Letonije, Hrvatske, Bugarske i Srbije.

Projekat „Colors“ bavi se proučavanjem Gardnerovih tipova inteligencije.

– Njegova teorija kaže da nije važno koliko si pametan, već kako si pametan. Postoje različiti tipovi inteligencije koji su kod različitih ljudi različito razvijeni, a u toku života se i menjaju.

Do sada su, u okviru programa „Erazmus plus“, u brojne partnerske gradove putovala 23 vaspitača i 2 stručna saradnika PU „Naša radost“, a subotička predškolska ustanova je u dva navrata bila domaćin gostima iz partnerskih država.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.