logo transparend vojvodina uzivo

,

Subotica: Pšenica, ječam i uljana repica dobro napreduju

njiva
SUBORICA – Ozimi usevi u subotičkom ataru su u dobrom stanju, ocenjuju stručnjaci iz Poljoprivredne stručne službe i napominju da iako velike temperaturne oscilacije ne prijaju kulturama, ne postoji pretnja od propadanja samih biljaka. Ipak, preporučuju dodatnu zaštitu od glodara, čije se prisustvo i dalje primećuje na njivama.

Jutarnje temperature u minusu ne mogu da naškode usevima, zbog čega nema zabrinutosti da će doći do izmrzavanja. Duži toplotni talasi, koji se ponovo predviđaju, ne prijaju zasadima, ali nisu pretnja za propadanje celih biljaka, objašnjava Damir Varga, direktor Poljoprivredne stručne i savetodavne službe u Subotici.

„Generalno možemo biti zadovoljni stanjem, jer se setva produžila, veći deo je obavljen od 10. do 25. oktobra, bilo je nešto setve i početkom novembra i ti usevi su u fazi dva lista, pšenice koje su zasejane do 20. oktobra, ušle su u fazu bokorenja. Jutarnje temperature, ti prizemni mrazevi od minus sedam, osam, ne mogu apsolutno da naškode, tako da nema nikakve zabrinutosti,“  precizira Varga i dodaje da dok vremenski uslovi nisu pretnja, na parcelama se i dalje primećuju aktivne rupe od miševa, tako da je  savet poljoprivrednicima da ovo vreme iskoriste za dodatnu zaštitu od glodara.

„Znači da se malo prođe, da se još izvrši suzbijanje glodara. Jesenas smo imali situaciju koju nismo imali sigurno poslednji dvadeset godina, a to je da je uljana repica pretrpela jak napad miševa. I tu je vršeno suzbijanje, ali ima još prostora i potrebe da se obiđu usevi.“

Kada su u pitanju površine pod ozimim usevima, one su na nivou višegodišnjih proseka – pod pšenicom je nešto više od 20.000 hektara, pod uljanom repicom manje nego lane, oko 5000 hektara, dok je ječam u okvirima i posejan je na oko 4000 hektara.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.