Subotica: Premijera predstave o Katalin Ladik u pozorištu „Deže Kostolanji“

pozorište
SUBOTICA – Pozorište „Kostolanji Deže“ najavljuje poslednju premijeru u sezoni – predstava „ Katalin Ladik doživljava nervni slom, daje otkaz na mesto službenice u banci i postaje konceptualni umetnik“ u režiji Zlatka Pakovića, koju će publika gledati 5.juna.

Mitologija o Katalin Ladik govori o problemu stvaralaštva i odluke, navodi Katalin.

„Biti i postati celim bićem stvaraoc, umetnik i to znači da nije više samo moja mitologija, lična mitologija,nego je to opšte pitanje i sudbonosni trenutak za svakog ko želi da postane stopostotni umenik i da se posveti stvaralaštvu.“

Autorsko delo reditelja Zlatka Pakovića „Katalin Ladik doživljava nervni slom, daje otkaz na mesto službenice u banci i postaje konceptualni umetnik“ govori o sedam načela konceptualne umetnosti. Posvećena je ličnosti i delu Katalin Ladik, ali se ne radi o biografskoj predstavi, kaže Paković.

„Tim naslovom ja sam hteo da podcrtam tri ključna momenta za umetničku egzistenciju istinsku, a to je da prvo da se resko kaže ne, da se odbije jedna ponuda, da se na kraju krajeva odbije karijera, da se izabere sudbina, dakle jedno nezadovoljstvo postojećim u svetu, ali i samim sobom i jedna vrsta gađenja na postojećeg sebe i potreba za promenom. Jedan od načina da se izvrši ta promena i  da se uđe u egzistenciju jeste umetnost, ozbiljna umetnost“.

U predstavi glume i Adam Ađaš, Anabela Hodik, Andrea Verebeš, David Buboš i Boris Kučov.

Prapremijera predstave biće izvedena u ponedeljak, 5. juna, dok je repriza zakazana za 10.jun.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: